Zie jij kansen om technologie humaner te maken? Denk je, net als wij, dat we het dan niet af kunnen zonder hackers, kunstenaars en activisten? Treed je de digitaliserende wereld optimistisch tegemoet, maar ben je tegelijk niet blind voor de schaduwkant ervan? Geloof jij dat publieke waarden als transparantie, openheid en soevereiniteit leidend moeten zijn bij het onderzoek naar – en de ontwikkeling van ons digitale ecosysteem? Weet jij hoe je een snel groeiende organisatie financieel in control kunt houden? Heb jij zin om mee te werken aan het bouwen aan een sterk, digitaal, publiek domein? Dan hebben wij een droombaan!

Stichting PublicSpaces is op zoek naar een proactieve en zelfstandig opererende

Financieel Manager

voor 8-16 uur per week met adequate urenuitbreiding naarmate de organisatie groeit.

Over ons
Stichting PublicSpaces is een snel groeiende instelling die meer dan dan veertig toonaangevende maatschappelijke organisaties uit de media, cultuur, erfgoed, onderwijs en wetenschap representeert. Samen maken wij ons sterk voor het belang van de publieke ruimte in het digitale domein.

Onze missie is het onderzoeken, bouwen en faciliteren van een transitie naar een internet gebaseerd op publieke waarden. Ons doel: In 2026 zijn alle privacy officers, CTO’s en ICT inkopers werkzaam bij publieke organisaties in Nederland op de hoogte van digitale instrumenten gebaseerd op publieke waarden en zijn ze in staat om te kiezen voor een alternatief. Jij gaat de groei financieel en organisatorisch in goede banen leiden. In samenwerking met de algemeen directeur en het team; de redacteur, CTO, Chief Community, stagiaires, het bestuur, de Raad van Advies en natuurlijk met alle coalitiepartners.

Stichting PublicSpaces heeft politieke contacten in Brussel en Den Haag, publiceert over ontwikkelingen in binnen- en buitenland en organiseert evenementen, zoals de jaarlijkse PublicSpaces conferentie. Daarnaast helpen we de organisaties in onze coalitie met de transitie naar een software stack gebaseerd op publieke waarden. We werken daarin nauw samen met wetenschappers, onze partners en een internationale gemeenschap van ontwerpers, filosofen en software-ontwikkelaars. PublicSpaces ontvangt financiële steun van partners, fondsen en bijdragen van de overheid, zowel van de Ministeries van Binnenlandse Zaken als het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. We zijn leider van of deelnemer aan verschillende projecten die werken aan een eerlijker, opener en gezonder digitaal ecosysteem.

Functieprofiel Financieel Manager

De Financieel Manager:

 • Is verantwoordelijk voor financiële strategie;
 • Is verantwoordelijk voor beleid en uitvoering van de financiële administratie;
 • Is verantwoordelijk voor de administratieve organisatie en interne controle van de organisatie;
 • Is verantwoordelijk voor beleid en uitvoering van fiscaal-administratieve zaken met betrekking tot projecten en organisatie;
 • Neemt de lead in de totstandkoming van de jaarbegroting en alle relevante interne en externe handelingen daartoe ;
 • Neemt de lead in de totstandkoming van de jaarrekening;
 • Is eindverantwoordelijk voor de financiële interne en externe rapportages, o.a. de financiële status projecten, liquiditeitsplanning, Winst en Verliesrekening, rapportages aan Management Team, Raad van Toezicht, ministeries, opdrachtgevers en financiers;
 • Draagt samen met de andere leden van het Management Team bij aan de ontwikkeling en kwaliteit van de organisatie;
 • Is verantwoordelijk voor de salarisadministratie van de organisatie.

Wat ga je doen?

De Financieel Manager leidt alle financiële activiteiten maar zal in de beginperiode ook uitvoerend administratief werk verrichten. Omdat de organisatie naar verwachting sterk groeit, zal er binnen afzienbare tijd vermoedelijk ruimte ontstaan voor de uitbreiding van de organisatie en zal een deel van het uitvoerende werk afgestoten kunnen worden. Het ligt bovendien in de lijn van de verwachting dat het aantal uren per week uitgebreid kan worden en de baan overgaat in een vaste positie.

 • Opstellen en afstemmen jaarbegroting
 • Opzet en inrichting financieel administratieve systemen
 • Het voeren van een financiële en fiscale administratie;
 • Project controlling en verantwoording;
 • Maakt onderdeel uit van het Management Team waarin hij/zij de portefeuille financiële en fiscale zaken heeft;
 • Onderhoudt contact met leveranciers, juridische en financiële dienstverleners, belastingdienst, (semi) overheidsinstellingen en accountants;
 • Is verantwoordelijk voor het opstellen van de jaarrekening en alle contacten met accountants en andere financiële dienstverleners

Opleiding en ervaring

 • WO denk- en werkniveau;
 • Minimaal 5 jaar relevante werkervaring;
 • Grondige ervaring met financiële processen;
 • Goede kennis van fiscale zaken.

Competenties

 • Analytisch vermogen;
 • Resultaatgericht;
 • Uitstekende mondelinge en schriftelijke vaardigheden van de Nederlandse en de Engelse taal;
 • Vermogen tot samenwerking;
 • Nauwkeurig;
 • Ondernemend en proactief.

Diversiteit & inclusie

PublicSpaces streeft er naar een diverse en inclusieve organisatie te zijn. Belangstellenden die hieraan een bijdrage kunnen leveren en een divers relatienetwerk met zich meebrengen, nodigen wij van harte uit te reageren.

Overige informatie
De Financieel Manager maakt deel uit van het Management Team en rapporteert aan de directeur. De begroting voor deze functie ligt momenteel op 20.000 € per jaar, en wordt verwacht snel mee te groeien met de groei van de organisatie. Daartoe zoeken we ofwel een zzp’er of iemand die in loondienst wil treden. Voor inhoudelijke vragen over deze functie kan je contact opnemen met de algemeen directeur via directie@publicspaces.net.

PublicSpaces werkt hybride. Je ontvangt daarom een onkostenvergoeding voor thuiswerken en voor woon-werkverkeer, afhankelijk vanuit waar je werkt! PublicSpaces onderschrijft de Code Cultural Governance en Code Culturele Diversiteit.

Wil jij werken aan bijzondere projecten met leuke en gemotiveerde collega’s? Stuur dan je motivatie en CV naar directie@publicspaces.net. De sluitingsdatum voor de vacature is 15 februari 2023. Gewenste startdatum: 1 maart 2023.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.