Ben jij de aanjager van het publieke debat over de toekomst van het internet als een publieke ruimte voor iedereen? Heb je een scherpe geest en een vlotte pen? Weet jij hoe je zoveel mogelijk mensen kunt bereiken met een niet altijd even toegankelijk onderwerp?

Stichting PublicSpaces zoekt een gedreven:

Communicatiemedewerker

24 uur per week

Over PublicSpaces

Stichting PublicSpaces is een coalitie van meer dan veertig toonaangevende maatschappelijke non-profit organisaties uit de wereld van media, cultuur, erfgoed, zorg, overheid, onderwijs en wetenschap en samen met hen vergroten we het bewustzijn van het belang van publieke ruimte in het digitale domein.

PublicSpaces heeft als missie het onderzoeken, bouwen en faciliteren van de transitie naar een internet gebaseerd op publieke waarden.

Onze ambitie is dat in 2026 alle privacy officers, CTO’s en ICT inkopers van publieke organisaties in Nederland op de hoogte zijn van alternatieve digitale instrumenten gebaseerd op publieke waarden en dat ze goedgeïnformeerd in staat zijn om te kiezen voor een alternatief.

Stichting PublicSpaces creëert bewustwording rondom de publieke waarden online door middel van (inter)nationale lobby, het publiceren over ontwikkelingen in binnen en buitenland en het organiseren van events zoals de jaarlijkse PublicSpaces conferentie. Daarnaast helpen we de organisaties in onze coalitie met het maken van de transitie naar een betere software stack gebaseerd op publieke waarden. De waarden zijn vastgelegd in ons manifest: open, transparant, accountable, autonoom en de gebruiker centraal. Tot slot zijn we onderdeel van verschillende projecten die werken aan een eerlijker, opener en gezonder digitaal ecosysteem.

Het primaire doel van de communicatiestrategie is om PublicSpaces en de missie zichtbaar te maken en de doelgroepen te activeren om actie te ondernemen.

Wat ga je doen?

Je bent verantwoordelijk voor:

 • Het opzetten en uitvoeren van marketing- en communicatie-activiteiten van PublicSpaces
 • Het schrijven van artikelen, persberichten, communicatiemateriaal
 • Het opzetten en organiseren van de verschillende communicatie en marketingcampagnes
 • Het maken van de nieuwsbrief en het up to date houden van de website
 • Het doen van interviews met partners en organisaties die bijdragen aan de missie
 • Het verzinnen en uitvoeren van de sociale media strategie op verschillende platforms
 • Het coördineren van de interne communicatie tussen alle coalitiepartners, samen met de Chief Community
 • Meewerken aan de communicatie rondom gezamenlijke projecten, zoals het Europese netwerk, de Digitale Spoelkeuken, of PubHubs.
 • Het meewerken aan workshops, events en de conferentie ter bevordering van de communicatie rondom onze missie.
 • Het begeleiden van de redactiestagiair(e)s, eindredactie doen op artikelen, helpen met kiezen van onderwerpen en respondenten benaderen.

Kennis en ervaring

 • Het is je passie om ingewikkelde materie helder te maken voor iedereen
 • Je beschikt over een HBO / Universitair werk- en denkniveau;
 • Je bezit uitstekende schriftelijke en mondelinge communicatievaardigheden in het Engels en Nederlands
 • Je hebt aantoonbare ervaring met publieksgericht schrijven
 • Je weet hoe sociale media werken en kunt er effectief gebruik van maken
 • Je kunt eindredactie voeren op andermans teksten
 • Je hebt gevoel voor mooi en pakkend beeld en bewaakt dat de PublicSpaces huisstijl gehandhaafd blijft
 • Inhoudelijke kennis van en ervaring met inhoudelijke thema’s zoals open source software ontwikkeling of mensenrechten in het digitale domein is een pre
 • Bekendheid of ervaring met PublicSpaces of een van de aangesloten organisaties is meegenomen.

Plaats in de organisatie

Je vormt de PublicSpaces redactie samen met (freelance) schrijvers, de redactiestagiair(e)s en medewerkers van de Marketing en Communicatie-afdelingen van partners van PublicSpaces. Je werkt in opdracht van en legt verantwoording af aan de directeur. Ook help je als (eind)redacteur mee met de coördinatie en begeleiding van freelance schrijvers en journalisten en de redactiestagiair(e)s.

Diversiteit en inclusie

PublicSpaces streeft er naar een diverse en inclusieve organisatie te zijn. Belangstellenden die hieraan een bijdrage kunnen leveren en een divers relatienetwerk met zich meebrengen, nodigen wij van harte uit te reageren.

Arbeidsvoorwaarden

Het betreft een aanstelling voor één jaar, met daarna de mogelijkheid om te verlengen. We starten met één maand proeftijd en verkennen dan of het wederzijds bevalt. Het bruto maandsalaris (op fulltime basis) is minimaal € 2.793,55 en maximaal €3.467,78. Per jaar heb je 200 vakantie-uren en 192 atv-uren (op fulltime basis). PublicSpaces werkt hybride. Je ontvangt daarom een onkostenvergoeding voor thuiswerken en voor woon-werkverkeer, afhankelijk vanuit waar je werkt!

Interesse?

Heb je belangstelling voor deze functie? Solliciteer dan vóór 15 april 2023 via email aan directie@publicspaces.net, en voeg een bondige motivatie en cv (in pdf) toe. Startdatum: liefst per 1 mei. Wil je meer weten over deze vacature, dan kun je contact opnemen met Wouter Tebbens (directeur PublicSpaces) wouter@publicspaces.net.

Klik hier om het privacy statement van PublicSpaces met betrekking tot de sollicitatieprocedure te lezen.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.