Deze sessie is in het Nederlands 🇳🇱

Geef je publiek de macht over de data

Als publieke organisatie heb je uiteraard een publiek. Hoe communiceer je met hen en hoe bewaar je hun gegevens en de interacties die je met elkaar hebt? Tijdens deze rondetafelsessie praten we met een aantal publieke organisaties die hun klant en persoonsregistratie graag beter willen organiseren én met een aantal aanbieders van alternatieve oplossingen. We praten over het beheren van persoonlijke data, inloggen en de macht aan de eindgebruiker geven. 

Moderator

Douwe Schmidt

Tafelgasten

Recap

Voor NTR is jeugddoelgroep heel belangrijk, hoe betrek je jeugd en hun ouders erbij.

Voor BNNVARA is privacy ene belangrijk onderwerp.

Waag zit tussen de partijen in.

Bart jacobs zit op Identity Management. Attribuut gebaseerde identity. Dat zijn persoonskenmerken. Was een jaar of tien geleden.

De markt is er niet in geslaagd om met een goede oplossing e komen voor dit probleem. In NL zal het nooit geaccepteerd worden dat je met FB inlogt bij de belastingdienst. Identiteit wordt in NL niet gezien als handelswaar. Marktpartijen slagen er niet in.

Maar in België is het een consortium van banken en telco's die identiteit managen.

In Zwitserland is een commerciële variant afgewezen in een referendum.

NTR heeft ervoor gekozen om zelf te bouwen, om dat op een veilige verantwoorde manier te doen. Onze policy is om zo weinig mogelijk data te vragen, dan kan er ook relatief weinig mee te gebeuren. En ook de goedkeuring van de ouders is lastig et bewijzen.

BNNVARA heeft data nodig om het publiek zo goed mogelijk te servicen. Gebruiksgedrag vastleggen en aanbevelingen doen.

Wij gebruiken geen commerciële platforms meer om te commenten maar hebben het intern uitgevoerd.

Irma kan helpen als leeftijdsgebonden programma's worden uitgezonden, of het atrtribuut Nederlanderschap te laten zien, dat je dat aan NPO kunt aantonen, zonder dat je identiteit wordt prijs gegeven.

IRMA moet gaan werken door meer in te zetten bij dienstverleners, verenigingen, omroepen, overheden. Zorg kan betrekkelijk gemakkelijk afdwingen, maar commerciële partijen zijn wat terughoudender. Bij NPO Start zou het echt zeer welkom zijn.

Maar identiteit is ook een doolhof, want bijv. voogdijschap informatie ligt bij justitie niet bij de gemeenten.

BNNVARA heeft veel belangstelling om met IRMA aan de gang te gaan.

Er zijn randvoorwaarden voor de openheid die IRMA biedt. Je kunt bijv. niet zomaar attributen vragen waarvoor je geen gronden hebt. In principe kun je evt. overtredingen melden bij de AP, met een screenshot van wat de dienstverlenende partijen vragen.

Wat staat BNNVARA en NTR in de weg om IRMA te implementeren?

Het moet naast elkaar bestaan. BNNVARA gaat niet wachten op NPO, we hebben niet een heel goed excuus. Het staat bij ons op de backlog om het als het kan nog voor de zomer te doen. Als publieke organisatie moeten we dit ook snel doen. NTR wil het graag op een plek zetten waar het goed getest kan worden.

Staatssecretaris gaat open source als registratiemiddel in de wet zetten.

Evenement tijdschema's (1)

Matchmaking table 2
-
🇳🇱