Het kersverse mediaplatform Display Europe roept in een Call for Proposals grote en kleine media-organisaties op om hun beste media-idee in te dienen. Het vooruitstrevende platform, dat werd geïntroduceerd tijdens de PublicSpaces conferentie en live gaat in november, is bedoeld voor Europees nieuws en is verankerd in publieke waarden.

Displ.eu: Europees nieuws voor iedereen

Displ.eu is het nieuwe platform geïnitieerd door het European Cultural Foundation waarop Europees-georienteerde journalistiek op basis van publieke waarden zal worden gepresenteerd. Drie problemen van de traditionele media worden daarmee bestreden: de nationale perspectieven waaruit nieuws wordt geschreven, het prioriteren van winst in plaats van publieke waarden, en ongelijke representatie (niet alle groepen worden gerepresenteerd in het huidige media-aanbod). 

Publieke waarden

Het nieuwe platform opereert open op twee manieren: het biedt vertaalbare artikelen zodat het alle Europese inwoners kan bereiken en tegelijk kan iedereen eraan bijdragen. Het platform zet zich naast inclusiviteit in op onafhankelijkheid (het is vrij van overheidsinvloeden), soevereiniteit en een open source digitale infrastructuur. Het is een plek vrij van nationale invloed, winstoogmerken, en opereert zonder invloed van belangengroepen.

Media zonder big tech

Anders dan veel huidge mediaplatforms, zal Display Europe hun content ook niet via de populaire sociale platforms verspreiden: ‘Display.eu will break-free from the Big Tech social media and streaming platforms that currently filter and frame media production.’ Ook op deze manier draagt het platform bij aan democratische mediacreatie, verankerd in publieke waarden. 

Call for proposals

Meedoen met dit vooruitstrevende project? Ook als Nederlandse media-organisatie kun je een voorstel indienen via de Call for Proposals die nu uitstaat. Bekijk de gehele Call for Proposals hier. Geselecteerde voorstellen ontvangen een subsidie tot een maximum van € 12.000 per project. De deadline voor het indienen van het voorstel is 6 september 2023 om 13.00 uur CEST. Wil je meer weten over het project? Luister de sessie terug van de conferentie waar het platform wordt gelancered door hoofdredacteur Reka Kinga Papp.