Wie zijn we & wat doen we?

Stichting PublicSpaces is een unieke coalitie van verschillende publieke organisaties, zoals publieke omroepen, erfgoed-instellingen, festivals, bibliotheken, musea en onderwijs.

Onder de paraplu van PublicSpaces werken deze organisaties samen aan een oplossing voor een gemeenschappelijk probleem: voor hun communicatie, informatie en mediacirculatie zijn ze grotendeels afhankelijk zijn van Big Tech en hun platformen. Deze zijn primair gedreven door commerciële belangen en gaan dus niet uit van publieke waarden, zoals privacy, autonomie en transparantie. Lees meer over deze waarden in het PublicSpaces manifest.

We ontplooien verschillende activiteiten om zo een digitaal ecosysteem te bouwen gebaseerd op publieke waarden. Van wekelijkse artikelen en een jaarlijkse conferentie om de bewustwording rondom het probleem te vergroten, tot praktische hulp voor publieke organisaties in de vorm van de Digitale Spoelkeuken of werken we samen aan een eerlijker internet met verschillende organisaties in projecten als Proof of Provenance. Daarnaast bouwen we het netwerk steeds verder uit, zowel nationaal en lokaal als ook op Internationaal en Europees vlak, zoals in de SDEPS coalitie (Shared Digital European Public Sphere). Hoe meer partners, hoe groter de slagkracht!

Team

Het team van PublicSpaces bestaat op dit moment uit Directeur Jantien Borsboom, Projectleider Wouter Tebbens, Redacteur Laura Krabbe, CTO Toon Toetenel, Chief Community Björn Wijers, Projectleider Paulien Dresscher en Producent Emma Yedema. Daarnaast worden we ook bijgestaan door verschillende mensen van partnerorganisaties, die ook werktijd bijdragen aan PublicSpaces.

Jantien Borsboom is directeur van PublicSpaces. Ze zet zich al langere tijd in voor een eerlijke digitale samenleving. In het verleden werkte Jantien voor verschillende culturele instellingen waar ze digitale projecten leidde, vaak met een kritische insteek. Zo richtte ze het DigiLab op bij de Bibliotheek Midden-Brabant, een plek voor kennismaking met en kritische gesprekken over nieuwe media en nieuwe technologie. Ook ontwikkelde ze KennisCloud: een hybride community platform voor kennisdeling en samenwerking rondom maatschappelijke vraagstukken. Jantien heeft een sterke interesse in de mogelijkheden van de digitale wereld, specifiek in de grens tussen digitaal en fysiek en hoe deze in elkaar overlopen. Ze verbindt graag ideeën, mensen, projecten en organisaties aan elkaar om samen de toekomst vorm te geven.

Emma Yedema is producent en organiseert binnen PublicSpaces events, webinars en bijeenkomsten, veelal in samenwerking met partners uit de coalitie. Ze studeerde New Media and Digital Culture aan de Universiteit van Amsterdam waar ze onderzoek verrichte naar het verlies van publieke waarden bij een toenemende centralisatie van macht op online platformen. Ze zet zich in voor een internet en technologie die aansluiten bij de belangen van de mensheid, met een bijzondere interesse in internetcultuur en de complexe interacties tussen mens, maatschappij en technologie.

Laura Krabbe is schrijver en eindredacteur, heeft een achtergrond in Antropologie en Nederlandse letterkunde en is managing editor van het platform Minimal Collective. Ze schrijft graag over technologie, kunst en muziek, gedreven door een kritische houding. Met argwaan observeert ze de razendsnelle ontwikkelingen binnen technologie. Moeten we ChatGPT wel willen als onze nieuwe tekstschrijver? Hoe houden we alles democratisch, eerlijk en open zonder volledig overgeleverd te zijn aan big tech? Voor PublicSpaces laat ze progressieve stemmen aan het woord en zet koplopers van de missie in de schijnwerpers om een tegengeluid te bieden en te inspireren. Hierbij houdt ze nauw contact met alle coalitiepartners en organisaties die bijdragen aan de missie van PublicSpaces.

Toon Toetenel is ondernemer en helpt organisaties, omroepen en uitgeverijen bij het verkennen van technologievraagstukken en het ontwikkelen van digitale producten en diensten. Het gebruik van open source-software en het toepassen van open standaarden vormt hierbij vaak het uitgangspunt.

Björn Wijers (~336ppm) helpt onder de naam Burobjorn.nl al meer dan vijftien jaar organisaties bij het realiseren van ideeën en wensen met Open Source software development, Open Standaarden en Interaction Design. Daarbij streeft hij naar betaalbare, veilige, toegankelijke, gebruiksvriendelijke, privacy-vriendelijke, soevereine en duurzame oplossingen. Björn maakt zich al enige tijd sterk voor eerlijker auteursrecht en meer privacy bewustzijn. Niet alleen in zijn werk maar ook als onbezoldigd bestuurslid van Vereniging Open Nederland, NLUUG en als Chapter Lead van Creative Commons Nederland streeft Björn het in de praktijk brengen van publieke waarden na. 

Binnen PublicSpaces heeft Björn de rol van ‘Chief Community’. In deze rol is hij o.a. verantwoordelijk voor “De Digitale Spoelkeuken” aanpak, het ondersteunen van de PublicSpaces partners, onderhouden van de contacten binnen & buiten het PublicSpaces netwerk en het mede-programmeren van de PublicSpaces conferentie.

Paulien Dresscher werkt als onafhankelijk curator, adviseur en onderzoeker op het gebied van cultuur en digitale media. Ze is momenteel hoofd Digitale Cultuur van het Nederlands Film Festival en adviseur bij ITGWO en het SIDN fonds.
Voor PublicSpaces treedt ze op als projectleider van Living Lab Open Cultuurdata en is de lead van de jaarlijkse PublicSpaces conferentie. In het verleden was zij onder meer hoofd MediaLab van Cinekid en als docent Digitale Cultuur en Media Filosofie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht en de Willen de Kooning Academie in Rotterdam.

Ran Hunfeld is sinds maart 2023 CFO bij PublicSpaces. Het is momenteel zijn derde project, naast het schrijven van software en het opstarten van een stokerij. Hij is een man met vele passies en is zijn actieve leven zo’n veertig jaar geleden begonnen met financiën en het ontwikkelen van software, en sinds 2016 met het distilleren van jenever, wodka en gin. Naast deze passies houdt Ran van koken, lezen (en schrijven) en muziek maken, het liefst samen met anderen.

Vacatures

Bekijk hier alle vacatures.

Bestuur

 • Marleen Stikker — founder and director of Waag
 • Johan Oomen  (secretary & interim treasurer)— manager R&D at the Netherlands Institute for Sound and Vision
 • Geert-Jan Bogaerts  (chair)— initiator of PublicSpaces, head of Innovation & Digital Media at VPRO
 • Paul Keller – Co-Founder and Policy Director at Open Future
 • Oumaima Hajri – Researcher Responsible Applied AI | MSt AI Ethics & Society at Cambridge
 • Roel Dobbe – Assistant Professor at TU Delft | Technology, Policy and Management
 • Cristina Anca Fodor – Head Of Communications Fonds Podiumkunsten

Raad van Advies

 • Babette Aalberts — Media lawyer in Amsterdam
 • Ouke Arts — strategy consultant at Thaesis Consultancy
 • Marco Derksen — advisor on digital transformation (link in Dutch)
 • José van Dijck — Distinguished university professor at Utrecht University, specialized in media studies and digital societies
 • Bart Jacobs — professor of computer security at Radboud University in Nijmegen and chairman of the Privacy by Design Foundation
 • Eric Kluitenberg — theorist and writer on culture, media and technology
 • William Uricchio — professor of comparative media studies at MIT, founder & principal investigator of the MIT Open Documentary Lab
 • Ethan Zuckerman – Professor at the University of Massachusetts at Amherst and founder of the Institute for Digital Public Infrastructure

Idee, suggestie of een prangende vraag?

Neem contact op