Taking Back the Internet: bestel nu je tickets voor de conferentie!

Sticky berichten

Op 6 en 7 juni organiseren PublicSpaces en Waag Futurelab de jaarlijkse PublicSpaces conferentie. Kaarten zijn vanaf nu te koop!

eXit maand 3: double policy toepassen & X-deelknop verwijderen

Na een succesvolle Mastodon Webinar vorige week, zijn we beland bij de derde maand van eXit!

Gemeente Amsterdam kiest voor digitale onafhankelijkheid in 2030

Gisteravond is een veelbelovend initiatiefvoorstel vanuit GroenLinks unaniem aangenomen door de Amsterdamse gemeenteraad. In het voorstel wordt gepleit om te onderzoeken hoe digitale onafhankelijkheid binnen de Gemeente Amsterdam in 2030 mogelijk gemaakt kan worden.

eXit maand 2: de eerste toot(tip)s en Mastodon iconen toevoegen

In 5 maanden naar Mastodon met de PublicSpaces coalitie! Stapsgewijs – met uitleg en tips – begeleiden we publieke organisaties naar Mastodon tot aan de conferentie op 6 en 7 juni. Doe mee met maand 2!

Van tweets naar toots: Mastodon Webinar op 26 maart

In het licht van de recent gestarte eXit strategie organiseert PublicSpaces op dinsdag 26 maart een Mastodon Webinar. Hierin wordt uitgelegd hoe je als publieke organisatie een soepele overgang maakt naar het decentrale sociale media platform Mastodon. Schrijf je in!

Oproep Bazaar: Presenteer jouw product of dienst op de conferentie

Ben jij een ontwikkelaar of aanbieder van software, een tool of een dienst die is gestoeld op publieke digitale waarden en die publieke organisaties helpt met het inrichten van hun digitale omgeving? Meld je dan aan voor de Bazaar die plaatsvindt tijdens de conferentie op 6 & 7 juni 2024.

Call for proposals: PublicSpaces Conferentie 2024

Help ons belangrijke onderwerpen op de agenda te zetten en maak deel uit van het programma van de PublicSpaces Conferentie 2024!

De nieuwe DSA is een feit, en zo maak je er meteen gebruik van!

Wat betekent de nieuwe Digital Services Act (DSA) voor de Europese burger en hoe maak je er gebruik van? Bits of Freedom legt het uit op jouwplatformrechten.nl; een door PublicSpaces gesteund initiatief.

eXit maand 1: Mastodon server zoeken, de juiste instellingen en je eerste (introductie)toot

In 5 maanden naar Mastodon met de PublicSpaces coalitie! Stapsgewijs, met uitleg en tips, begeleiden we publieke organisaties naar Mastodon tot aan de conferentie op 6 en 7 juni. Doe mee!

PublicSpaces ondersteunt oproep aan SIDN om infrastructuur niet over te dragen aan big tech

Twee weken geleden maakte SIDN bekend dat het .nl-Domein Registratiesysteem afhankelijk wordt van het Amerikaanse Amazon Web Services. Dit besluit roept vele vragen op, die tot op heden nog niet zijn beantwoord.

Save the date! PublicSpaces Conferentie dit jaar op 6 en 7 juni

Op 6 en 7 juni organiseren PublicSpaces en Waag Futurelab de vierde editie van de PublicSpaces conferentie met als thema ‘Taking Back the Internet’. Tijdens het tweedaagse programma in Pakhuis de Zwijger banen we ons een weg richting een internet waar we gezamenlijk de regels bepalen.

Hoe kom je achter de digitale publieke waarden van jouw organisatie? Waag's Verantwoord Businessmodel Canvas biedt uitkomst

Businessmodellen zijn doorgaans ingericht op het maken van winst. Maar voor waardengedreven initiatieven, zoals publieke organisaties en ngo’s, ligt dit anders. Het vernieuwde businessmodel canvas van Waag is erop gericht om publieke organisaties te ondersteunen in het ontwerp van een verantwoorde digitale publieke ruimte.

Afsluiten en vooruitblikken naar 2024

Het einde van 2023 is in zicht en daarom breekt een tijd aan van terugkijken en het vieren van successen. Maar we kijken ook vooruit!

Het digitale binnenplein van onderzoek & onderwijs

Wat beweegt onderzoekers en docenten om over te stappen naar Mastodon en specifiek de server van SURF?

Hoe de Universiteitsbibliotheek Groningen Twitter achter zich liet

December staat bij PublicSpaces in het teken van de Mastodon pilot van SURF: social.edu.nl. Deze week praten we met Babette Knauer over de dappere overstap van UB Groningen van Twitter naar Mastodon.

De onderwijs- en onderzoekssector op Mastodon: hoe staat het ervoor met de SURF pilot?

December staat bij PublicSpaces in het teken van de Mastodon pilot van SURF: social.edu.nl. Na één jaar testen heeft SURF de pilot met een jaar verlengd. Tijd om de balans op te maken!

Negen partijen ondertekenen het Digitale Stembusakkoord 2023

Met een nieuwe kabinetsperiode in zicht is het belangrijk dat we politieke partijen zich laten richten op het digitale domein. Daarom zijn we blij dat in de eerste week van november tijdens IMPAKT Festival 2023 het Digitale Stembusakkoord is ondertekend…. Verder lezen →

De Mastodon marketeer: in gesprek met Wendy Hoenkamp over ethisch online opereren

Als online marketeer te werk gaan zonder gebruik te maken van Twitter, Facebook of Instagram. Het klinkt utopisch, maar het kan zeker! Wendy Hoenkamp is marketeer met een moreel kompas en begeleidt publieke organisaties bij hun overgang naar publieke sociale media platforms als Mastodon.

Even voorstellen: de nieuwe directeur van PublicSpaces

PublicSpaces krijgt een nieuwe directeur. Vanaf 1 januari zal Jantien Borsboom ons team komen versterken en daar kijken we natuurlijk erg naar uit. We spraken Jantien alvast om haar wat beter te leren kennen.

De eerste Hersenspoeling workshop in Vlaanderen

Vorige week vond onze eerste Hersenspoeling workshop plaats in het zuidelijke Vlaanderen! Hier brachten wij drie maatschappelijke en culturele organisaties samen om een gesprek te voeren over de invloed van gebruikte software binnen deze organisaties. Het werd een mooi gedachte-experiment…. Verder lezen →

Public Digital Infrastructure Fund: op weg naar Europese steun voor publieke digitale infrastructuren

Duitsland heeft er al één, en Frankrijk is hard op weg: een nationaal fonds van waaruit publieke digitale initiatieven gesteund worden met een collectieve eigendomsstructuur. Op Europees niveau zien we ook graag een fonds ontstaan, want er is een constructieve… Verder lezen →

Partnerbijeenkomst op 27 oktober: waar staan we?

Onze partnertransitiebijeenkomst komt eraan! Op 27 oktober komen we met onze partners bijeen om te kijken hoe het staat met het in de praktijk brengen van publieke waarden. Inmiddels heeft PublicSpaces 26 partners. Maar wat houdt het ook alweer in om partner te zijn van PublicSpaces?

PublicSpaces en ruim 170 andere organisaties en deskundigen roepen op tot een gezichtsherkenningsstop in de openbare ruimte

Voor het Europees Parlement is het inmiddels een no-go. Het in de openbare ruimte toepassen van gezichtsherkenning met AI technieken mag niet meer, zo staat vastgesteld in de Artificial Intelligence (AI) Act. Toch zijn verschillende EU lidstaten het hiermee oneens…. Verder lezen →

Verkenners en toekomstmakers op de PublicSpaces Conferentie: een nagesprek over data met Levien Nordeman  

Data zijn abstract, onzichtbaar en veelal ‘bezig’ op de achtergrond. Hoe kunnen we die data zichtbaar en tastbaar maken? Over deze vraagt buigt docent-onderzoeker en schrijver Levien Nordeman zich, wat in maart resulteerde in de publicatie van zijn boek ‘Het spiegelpaleis van data’.

From low-paid miners to the monitored scroller: talking tech networks with Vladan Joler

An abundance of lines, arrows, symbols, process diagrams and small descriptions entangled in one large network is displayed on giant black-and-white screens. These maps are the result of the cartographic research of Vladan Joler. Last June, the professor and founder… Verder lezen →

BBC start eigen server op Mastodon

Na de Nederlandse overheid, volgde vorige week ook de BCC met een eigen Mastodon server social.bbc. De vooraanstaande Britse omroep begint met een experiment van zes maanden, waarvan de resultaten gaandeweg worden gedeeld. Een stap in de goede richting en… Verder lezen →

Draag bij aan publieke mediacreatie: Display Europe zoekt media-initiatieven voor nieuw journalistiek platform

Het kersverse mediaplatform Display Europe roept in een Call for Proposals grote en kleine media-organisaties op om hun beste media-idee in te dienen. Het vooruitstrevende platform, dat werd geïntroduceerd tijdens de PublicSpaces conferentie en live gaat in november, is bedoeld… Verder lezen →

Versie 2 Digitale Spoelkeuken vragenlijst live!

Dankzij een bijdrage van het SIDN Fonds hebben we de afgelopen maanden hard kunnen werken aan een nieuwe versie van de Digitale Spoelkeuken vragenlijst. Op basis van de feedback van PublicSpaces partners, deelnemers aan de eerste versie van de Digitale… Verder lezen →

Nieuwe rol Wouter Tebbens

PublicSpaces heeft het afgelopen jaar een snelle groei en professionalisering doorgemaakt. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan de tomeloze inzet en grote professionaliteit van onze directeur, Wouter Tebbens. Persoonlijke omstandigheden dwingen hem echter om zijn rol… Verder lezen →

PublicSpaces Conferentie 2023: De after movie!

Bekijk hier de after movie van de PublicSpaces Conferentie 2023! Tot in 2024…

I, Robot: Siri Beerends over de mens en de machine

In het 'nagesprek van het nagesprek' spraken we Siri Beerends op de PublicSpaces conferentie over techhype, flitsbezorging en nihilistische verlangens.

Van panelsessies naar uitgesproken ambitie: GroenLinks Amsterdam roept op tot digitale onafhankelijkheid

GroenLinks Amsterdam komt met een initiatiefvoorstel voor digitale onafhankelijkheid en heeft de ambitie dat Amsterdam uiterlijk in 2030 digitaal onafhankelijk wil zijn. Deze ambitie sluit goed aan bij de discussies en inzichten die tijdens de 'Building & Investing in Digital  Commons'-sessies op de PublicSpaces conferentie naar voren kwamen.

Samenwerking PublicSpaces en Adessium

Door een donatie van Adessium Foundation zal PublicSpaces de komende drie jaren haar kernactiviteiten kunnen financieren. Adessium, een privaat fonds dat zich inzet voor blijvende positieve verandering in de samenleving, waardeert het werk van PublicSpaces en hun inspanningen om de afhankelijkheid van Big Tech te verminderen, en wil bijdragen aan een veilige en verantwoorde digitale samenleving.

Foto's van de PublicSpaces Conference: For a Collective Internet

Bekijk hier alle foto's van de derde PublicSpaces conferentie. Credits: Studio HER | Yvette de Wit

It's a wrap!

De derde PublicSpaces conferentie is een feit en we konden niet blijer zijn met de twee mooie dagen! Vorige week nodigden we sprekers en bezoekers uit om deel te nemen aan een twee-daagse conferentie waarin de realisatie van een collectief internet centraal stond. Een druk programma met inspirerende keynotes, betekenisvolle panelgesprekken en actieve workshops kon zowel online als offline in Pakhuis de Zwijger gevolgd worden.

Even voorstellen!

Even voorstellen! Mijn naam is Laura en ik werk sinds juni als redacteur bij PublicSpaces. Twee jaar geleden rolde ik vanuit de studies Antropologie en Ontwikkelingssociogie en Nederlandse Taal en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam door als redactiestagiair bij… Verder lezen →

Abdo Hassan On Cultivating Joyful Resistance

Abdelrahman (Abdo) Hassan, a software engineer, responsible AI ethicist, activist, and poet, is set to make an impact at The PublicSpaces Conference. His unique blend of poetic sensitivity and technical prowess explores the interplay between technology, joy, and responsible digital engagement. Through his performance, Gardens of Algorithmic Care, he meditates on the harm caused by data and algorithms, emphasizing the need to consider digital space in AI discussions. Hassan's workshop, 'Everyday (H)acktivism,' promotes community-centric practices and redefines activism in the data-driven age. His vision of a protopian society encourages small actions for positive change and a collective imagination of a better future.

De Spoelkeuken in internationale publicatie

De Digitale Spoelkeuken staat in de nieuwste uitgave van het Duitse Bits und Baüme blad, als onderdeel van een artikel geschreven door onze Chief Community Björn Wijers!

PublicSpaces onderschrijft oproep aan EU voor het ondersteunen van Bigtech alternatieven

Vandaag publiceren 40 maatschappelijke organisaties, vakbonden en onderzoekscentra een verklaring over democratische digitale infrastructuur. In de verklaring roepen we de EU en de lidstaten op om alternatieven voor commerciële digitale infrastructuren te ondersteunen en interoperabele, transparante digitale ruimten te bevorderen… Verder lezen →

Oproep voor de PublicSpaces Conference Bazaar

Tijdens de Public Spaces Conferentie op 27&28 juni, in Pakhuis de Zwijger, zal op dinsdag 27 juni een bazaar plaatsvinden. Deze bazaar is bedoeld voor aanbieders van software tools/producten om in contact te komen met het publiek en producten of diensten in de spotlight te zetten op dé plek waar de culturele sector, onderwijs, wetenschap, zorg en overheid bij elkaar komt. Een plek op de bazaar biedt daarnaast ook netwerkmogelijkheden, kortingscodes en meer. Interesse? Meld je aan!

« Oudere berichten

© 2024 PublicSpaces — Ondersteund door WordPress

Thema door Anders NorenOmhoog ↑