‘Als culturele instelling heb je de ander nodig om een verbeterslag te kunnen maken’

Het Nederlands Film Festival maakt onderdeel uit van onze coalitie én doet mee aan de steeds dichterbij komende PublicSpaces Conferentie. Daar hopen ze een samenwerking te kunnen starten met andere culturele instellingen die ook vinden dat het tijd is voor verandering en verbetering van het internet. Directeur Silvia van der Heiden praat over de huidige problemen, de moeilijke zoektocht naar alternatieven voor Big Tech en het belang van vereniging bij het verbeteren van het internet.

Haal de techreuzen uit de machinekamer van onze informatiesamenleving

Geert-Jan Bogaerts en Johan Oomen over de paginagrote advertentie van Facebook die deze week in verschillende kranten verscheen.

Het internet als onoplosbare escape room: ontsnap als flexidigitariër

Conferentieblog: vooruitblikken naar de PublicSpaces conferentie op 11 en 12 maart 2021.

Mediakunstenaar Roos Groothuizen stelt met haar werken de eindeloze perikelen van het internet aan de kaak en strijdt zo voor digitale mensenrechten. Zo maakte ze een The Consultate of Google met datapaspoorten, het Potentieel Dagblad met echt en nep nieuws en The Black Box Bellagio: een casino waar je betaalt met je identiteit in plaats van geld. Op die manier hoopt ze de problemen van de ondemocratische internetruimte tastbaar te maken. We gingen met haar in gesprek over haar laatste werk bij het digitale cultuurplatform Tetem, platformnihilisme en het zijn van flexidigitariër.

Hoe stap je over naar Nextcloud, een alternatief voor Google-diensten?

Conferentieblog: vooruitblikken naar de PublicSpaces conferentie op 12 maart 2021.

Veel publieke instellingen maken gebruik van de gratis Google-diensten als Gmail en Google Drive, maar leveren daarmee wel hun data én die van hun gebruikers uit aan Google. Op z’n zachtst gezegd een onwenselijke situatie. Gelukkig zijn er ethisch betere alternatieven, bijvoorbeeld het open-source productiviteitsplatform Nextcloud. Het Eye Filmmuseum in Amsterdam stapte al over.

‘Publieke organisaties zouden zich moeten afkeren van sociale media’

Conferentieblog: vooruitblikken naar de PublicSpaces conferentie op 12 maart 2021.

Met zijn internetserie De Slag om het Internet streeft programmamaker Roland Duong naar een internet zonder privacyschendende big tech monopolisten en zonder op hol geslagen algoritmes. Door met verschillende pioniers en denkers in gesprek te gaan, inventariseert hij de stappen die gezet moeten worden en de nieuwe tools die mogelijk zijn, en probeert daarmee te vraag te beantwoorden: hoe kunnen we het world wibe web fixen? Wij spraken Duong, die moderator zal zijn van onze conferentie, over de voortgang van zijn strijd.

Wikidata: data voor iedereen

Wikipedia vierde afgelopen 15 januari haar twintigste verjaardag. Een prachtig jubileum en een goed moment om stil te staan bij het minder bekende, maar wellicht op dit moment nog relevantere zusje: Wikidata. We gingen met digitale-dingen-maker Hay Kranen in gesprek over wat Wikidata nou is en welke belangrijke en vernieuwende functies het platform heeft.

Code voor Kinderen: richting een veiliger internet voor de jonge gebruiker

Hannah Volman, stagiair bij Waag, vertelt over het project Code voor Kinderen. Het doel? Een (gedrags)code ontwikkelen om het internet een veiligere en eerlijkere plek te maken voor kinderen.

The future of online events

Monique van Dusseldorp, curator and moderator of events on media, technology and innovation, outlines some first ideas on what makes events special and how this can be translated online. She gives examples of successful and innovative online events in 2020 that sometimes even worked better online.

Save the date

SAVE THE DATE: Public Spaces Conference – 12 march 2021. How can we achieve public spaces on the internet?

Public Stack: samen herbouwen we het internet

Het internet is stuk, maar we kunnen het repareren. Marleen Stikker publiceerde een boek met deze titel iets meer dan een jaar geleden. Het bouwt voort op andere analyses van wat er allemaal misgegaan is met het internet, maar heeft een positieve toon: wat door mensenhanden is gebouwd kunnen we namelijk ook herbouwen en naar onze hand zetten.

Er is veel voor nodig om dat te laten slagen. Bij Waag werken we dagelijks aan projecten waarin we deze toekomst in kleine stapjes concreet maken en waarin het internet tot stand komt dat we wel willen. We hebben het model van de Public Stack ontwikkeld om te inventariseren wat er allemaal komt kijken bij dit ambitieuze project. Zo onderscheiden we vier aspecten van een nieuw fundament waarop dit internet als een digitaal equivalent van onze fysieke publieke ruimte gecreeerd kan worden.

« Older posts

© 2021 PublicSpaces — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑