José van Dijck over het gezonder maken van de platformization tree

José van Dijck over de metafoor van de Platformization Tree: de boom is opgebouwd uit drie typen platformen: de digitale infrastructuur in de wortels, de intermediaire platformen in de stam en de sectorale platformen in de takken. Wie platformen in alle drie de lagen bezit, zoals de vijf grote techbedrijven, heeft ongelofelijk veel data- en distributiemacht. Wat kunnen we daar aan doen?

Wat is Open Source en waarom is het zo belangrijk?

Waarom is ‘Open source’ zo belangrijk voor een eerlijker internet? Een gesprek met software engineer Hugo Heemskerk en techniek filosoof Jan Hein Hoogstad.

Ga het gewoon doen

Een gesprek met Zoë Gielen, marketing coördinator van Hall of Fame over hun PublicSpaces proces.

Haal jouw organisatie door de Digitale Spoelkeuken

Hoe ‘schoon’ zijn de digitale tools die publieke organisaties gebruiken? PublicSpaces ontwikkelde een methode om de digitale inventaris in kaart te brengen en te verbeteren.

Verkiezingen in tijden van algoritmen

Data-journalist Jerry Vermanen vertelt over het onderzoek van NOS, De Groene Amsterdammer, Pointer en AlgorithmWatch naar de werking en invloed van het algoritme bij de afgelopen verkiezingen van maart én welke gevolgen dat had.

BackMe en Rewrited.news – tools gebouwd op PublicSpaces waarden

BackMe en Rewrited.news – tools gebouwd op PublicSpaces waarden – een gesprek met de mensen achter Stichting Open Source en Overheid

Van Time Well Spent naar Dark Patterns

Time Well Spent blijkt niet te operationaliseren. Het onderzoek naar Dark Patterns wel. Daarom gaan we dit als uitgangspunt hanteren.

Verantwoorde inzet van AI is meer dan regelgeving

Coalitiepartners Beeld en Geluid en de KB zijn samen met de auteurs van dit stuk de initiatiefnemers van het Cultural AI Onderzoekslab. De Europese richtlijn voor verantwoord gebruik van Kunstmatige Intelligentie is een belangrijke eerste stap. Maar vergeet niet culturele… Continue Reading →

Durven innoveren in het angstige Europese investeringsklimaat

Als Christine Karman geen virusje te pakken had, was ze als disruptor aangeschoven aan de virtuele tafel van de track ‘meet the disruptors’ tijdens onze PublicSpaces Conferentie in maart. Dat ging helaas niet door, maar gelukkig kunnen we deze disruptor… Continue Reading →

Disrupting the tech industry – past, present and future

What does disruption really mean in the tech industry? From failed encounters to meeting the middle, what can disruptive innovative journeys teach us about the future of the internet? A reflection on the Meet the Disruptors track at the PublicSpaces conference.

« Older posts

© 2021 PublicSpaces — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑