Wat kan je zelf doen aan je online veiligheid?

Begin november lanceerden we als Bits of Freedom onze nieuwe privacytoolbox: fixjeprivacy.nl. Op de website vinden bezoekers tips en tools om hun eigen online veiligheid te verbeteren. Zo vind je er tips over hoe je een sterk wachtwoord formuleert, wat de veiligste tool is om te videobellen en hoe je je privacyinstellingen op verschillende sociale media kunt aanpassen.

Vaak krijgen wij de vraag: wat kan ik zelf doen als individu om bij te dragen aan een beter internet? Vanuit PublicSpaces richten we ons meer op de publieke organisaties dan op hun eindgebruikers en daarom geven we deze week graag het woord aan onze medestrijders voor een beter internet: Bits of Freedom.

Begin november lanceerden we als Bits of Freedom onze nieuwe privacytoolbox: fixjeprivacy.nl. Op de website vinden bezoekers tips en tools om hun eigen online veiligheid te verbeteren. Zo vind je er tips over hoe je een sterk wachtwoord formuleert, wat de veiligste tool is om te videobellen en hoe je je privacyinstellingen op verschillende sociale media kunt aanpassen.

Bits of Freedom krijgt wekelijks vragen over het verbeteren van je privacy, maar kan als kleine organisatie niet elke internetter persoonlijk helpen. Met de Toolbox ondervangen we dit, én brengen we de kennis uit ons netwerk samen. De Toolbox is volledig samengesteld door vrijwilligers met juridische, technische en journalistieke kennis. Ook vind je op de site toolkits van mensen die op een specifiek gebied tips geven. Zo vind je er een toolkit om jezelf te beschermen tegen online intimidatie en een toolkit voor journalisten.

Het doel was om een site te maken die zowel toegankelijk is als die positiviteit uitstraalt. Veel websites waar je informatie over het verbeteren van je privacy kunt vinden zijn vrij technisch, of staan vol angstaanjagende verhalen over de risico’s van het internet. Wij zijn juist heel blij met het internet, en willen iedereen de kans geven om zich online vrij en veilig te voelen. Dat straalt de toolbox ook uit, met vrolijke kleuren en stappenplannen die makkelijk uit te voeren zijn. Zo empoweren we de internetgebruiker.

In de toekomst hopen we de toolbox uit te breiden met meer tips en toolkits. Daarnaast staan we open voor samenwerkingen om met de toolbox een nog groter publiek te bereiken.

Esther Crabbendam

Over de auteur

Esther Crabbendam is campaigner bij Bits of Freedom.

Met de komst van het internet en andere technologieën hebben we prachtige, nieuwe mogelijkheden gekregen. Tegelijkertijd geven ze de overheid en het bedrijfsleven ook verregaande controlemogelijkheden. Bits of Freedom is de waakhond die ervoor zorgt dat we onze grondrechten in de digitale wereld niet verliezen.

De Toolbox werd mogelijk gemaakt met hulp van het SIDN Fonds, Multitude, Instance, Nouska du Saar en tientallen vrijwilligers.

Gerelateerd