De nieuwe DSA is een feit, en zo maak je er meteen gebruik van!

Wat betekent de nieuwe Digital Services Act (DSA) voor de Europese burger en hoe maak je er gebruik van? Bits of Freedom legt het uit op jouwplatformrechten.nl; een door PublicSpaces gesteund initiatief.

blijf luid campagnebeeld

Wat betekent de nieuwe Digital Services Act (DSA) voor de Europese burger en hoe maak je er gebruik van? Bits of Freedom legt het uit op jouwplatformrechten.nl; een door PublicSpaces gesteund initiatief.

Afgelopen zaterdag is de Europese Digital Services Act (DSA) van kracht gegaan. Dat betekent dat de digitale rechten van Europese burgers vanaf heden verscherpt zijn. Burgers zullen hierdoor beter beschermd worden tegen de macht van big tech bedrijven, waaronder die van sociale media platformen als X en Instagram.

Jouw nieuwe rechten

Om deze wetswijzigingen en de gevolgen ervan concreet te maken, legt Bits of Freedom op jouwplatformrechten.nl uit wat deze nieuwe rechten van burgers precies zijn én hoe je er gelijk gebruik van kunt maken. Door de nieuwe DSA wordt jouw privacy bijvoorbeeld beter beschermd, worden platformen transparanter en wordt er beter gemodereerd.

Ook je eigen controle over het platform neemt toe. Een mooi voorbeeld is het feit dat je zelf als gebruiker uit verschillende aanbevelingsalgoritmen je eigen voorkeursoptie kunt kiezen. Zo bepaal je mee welke content je krijgt voorgeschoteld en in welke volgorde het verschijnt in jouw tijdlijn. Wat je verder zelf kan doen lees je op jouwplatformrechten.nl.

Bron: Bits of Freedom

Fair tech

Dit is goed nieuws, maar het lost nog niet alle problemen van big tech zomaar op. Gelukkig bestaan er tal van platformen die de DSA-punten al helemaal (en grondiger) onder de knie hebben, zoals Mastodon en PeerTube. Deze platformen hebben de nieuwe DSA-wetten in hun wortels; een ethisch ontwerp en beleid stonden aan de wieg hiervan. Staar je dus niet blind op big tech, maar check ook eens het bestaande alternatieve digitale ecosysteem met eerlijke, sociale platformen. Een veilige en eerlijke online ruimte is dan zeker gegarandeerd!

Gerelateerd