De Digitale Spoelkeuken staat in de nieuwste uitgave van het Duitse Bits und Baüme blad, als onderdeel van een artikel geschreven door onze Chief Community Björn Wijers!

Afgelopen oktober was Björn aanwezig bij de Bits und Baüme conferentie (Bekijk hier de presentatie opnames) in Berlijn. De conferentie dient als een platform voor academici, activisten, beleidsmakers, hackers & hippies om te netwerken, te leren, samen te werken en zich te verdiepen in vraagstukken zoals:

  • Hoe kan digitalisering zo geïmplementeerd worden dat het bijdraagt aan een duurzame en democratische transformatie van de samenleving?
  • Hoe ziet een gedigitaliseerde wereld eruit die zich richt op sociale, ecologische en economische rechtvaardigheid?
  • Wat kunnen de tech gemeenschap (Bits) en sociale rechtvaardigheids- en milieubewegingen (Bäume) van elkaar leren? Hoe kunnen we, als onderdeel van het maatschappelijk middenveld, samenwerken met baanbrekende socio-ecologisch verantwoorde bedrijven en met belanghebbenden uit de wetenschap en politiek?

Bits & Bäume wil meer zijn dan alleen een conferentie en streeft ernaar om een beweging en een gemeenschap te zijn. Onderdeel daarvan is het Bits & Baüme Journal dat voortbouwt op de presentaties en gesprekken van de conferentie.

Op 6 juni verscheen de laatste uitgave van dit journal met een kort (Engelstalig) artikel over De Digitale Spoelkeuken als onderdeel van de 'practical perspectives'. Op basis van gesprekken met Angela Zuyderwijk, IT project manager bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam en partner van PublicSpaces, beschrijven we hoe De Digitale Spoelkeuken in de praktijk door de OBA wordt ingezet en hoe andere organisaties dit ook kunnen doen.

We zijn erg blij dat we hebben kunnen bijdragen aan het Bits & Baüme Journal. Het geeft ons de kans De Digitale Spoelkeuken aanpak internationaal te delen met bevlogen mensen die zich richten op het digitalisering ten behoeve van een meer democratische en duurzame wereld. De deelname aan het B&B Journal biedt ons ook diverse perspectieven voor de in ons jaarplan (PDF) genoemde discussie; het eventueel toevoegen van additionele waarden aan het manifest.

Op de conferentie organiseren we samen met een aantal 'waarden ambassadeurs' de PublicSpaces Manifest Workshop waarin we deze tot nu toe vooral interne discussie verder met onze partners willen voeren. De uitkomsten van deze workshop zullen we delen met het bestuur die er vervolgens verder mee aan de slag kan gaan. Bij deze willen we je dan ook van harte uitnodigen om deel te nemen aan deze sessie.