Terugkijken: aflevering 5 van Data Morgana over de invloed van technologie op onze democratie

Met Laura de Vries, Alice Stollmeyer en Michel Vogler.

In de vijfde aflevering van Data Morgana onderzoeken we hoe de democratie en technologie elkaar beïnvloeden. Maken de Big Tech platforms onze democratie kapot of kan het internet de democratie juist versterken?

Alice Stollmeyer maakte op sociale media als – destijds – vervent Twitter-gebruiker de eerste vormen van democratische beïnvloeding mee toen ze werd aangevallen door Russiche trollen, en richtte daarom vijf jaar geleden Defend Democracy op. Ze ziet sociale media nu als een machtswapen.

Voor haar proefschrift doet Laura de Vries onderzoek naar de opkomst van digitale technologie in het gemeentelijke bestuur en de gevolgen daarvan voor de controlerende rol van de gemeenteraad. Op grotere schaal ziet ze verontrustende bewegingen. ‘Er is een grote concentratie van politieke, economische en technologische macht. Die wordt nu heel zichtbaar door de verbinding tussen Trump en Elon Musk’

Michel Vogler betrekt burgers bij digitale besluitvorming door middel van GebiedOnline, een platform dat ontwikkeld is door en voor buurtbewoners en deze met elkaar verbindt.

Julia Janssen ging met ze in gesprek.

Data Morgana is een samenwerking tussen PublicSpaces, AT5, de Openbare Bibliotheek Amsterdam en Studio Julia Janssen, en wordt mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie.

Gerelateerd