Nieuw in het netwerk: Fers, aanjager van publieke waarden in het Friese bibliothekennetwerk
We spreken onze nieuwe partner Fers: een provinciale ondersteuningsinstelling voor Friese bibliotheken. Jennifer Veldman, Adviseur Digitaal Burgerschap bij Fers, geeft ons een kijkje achter de schermen en bespreekt met ons de digitale uitdagingen en toekomstplannen voor de organisatie en haar netwerk.
Hey Jennifer, kun je wat vertellen over jouw organisatie en jouw rol?
Fers is een provinciale ondersteuningsinstelling primair voor de Friese bibliotheken. Wij ondersteunen de Friese bibliotheken, maar ook andere maatschappelijke en culturele organisaties op het gebied van financiën, administratie, logistiek, HR en ICT. Daarnaast bieden we kennis en innovatie op een aantal maatschappelijke thema’s denk aan leesbevordering, basisvaardigheden, meertaligheid, het versterken van gemeenschappen en digitaal burgerschap.
Ik ben adviseur op het thema digitaal burgerschap. Als spin in het web breng ik netwerken bij elkaar, help ik landelijke programmering waar nodig te vertalen naar lokaal en andersom. Ik geef inhoudelijke ondersteuning en help de Friese bibliotheken met elkaar te verbinden op het thema digitaal burgerschap. Daarnaast zoeken we intern bij Fers naar een verbinding tussen ICT en applicatiebeheer (practice: de middelen die we inzetten) en het maatschappelijk thema digitaal burgerschap (what we preach: wat we uitdragen door workshops en cursussen in de bibliotheken).
Waarom zijn jullie aangesloten bij PublicSpaces?
De bibliotheeksector is een van de grootste sectoren die midden in de samenleving staat. In principe kan iedere inwoner of bezoeker van Nederland een bibliotheek binnenlopen. Iedereen moet zich hier welkom en veilig kunnen voelen. Voor de digitale omgeving geldt hetzelfde, maar omdat dit abstracter en minder zichtbaar is, is de uitwerking ervan nog ingewikkelder. Er zijn een aantal belangrijke redenen dat wij met onze digitale omgeving en bewustzijn hiermee aan de slag willen. Een van deze redenen is dat we sterker onze waarden willen uitdragen. Ook zien we dat Europa een voorloper is in wetgeving rondom een internet met publieke waarden. Wij verwachten dat in de nabije toekomst de digitale publieke waarden steeds belangrijker gaan worden, zeker voor organisaties met een maatschappelijke impact. Daarom willen we nu alvast kennis opdoen en stappen ondernemen. Een partnerschap met PublicSpaces en de eisen die daarbij horen fungeren als extra stimulans en houvast om hiermee aan de slag te gaan. Daarnaast is de kennis en het netwerk dat het meebrengt van grote waarde voor ons.
Wat zijn de publieke waarden die voor Fers belangrijk zijn?
De publieke waarden van de bibliotheek en ons netwerk zijn: inclusief, betrouwbaar, onafhankelijk, transparant, toegankelijk, pluriform, veiligheid, authentiek, kennisdelen. Deze basis geeft vorm aan hoe we dingen doen. Voor de fysieke ruimte van de bibliotheken, de gebouwen, is dit al een uitdaging. In de abstracte digitale ruimte is dit nog een veel grotere uitdaging.
Waar lopen jullie tegenaan op digitaal gebied in de organisatie als je kijkt naar die publieke waarden?
De grootste uitdaging waar wij nu tegenaan lopen op het gebied van digitale publieke waarden is de abstractheid ervan. Binnen Fers en het Fries bibliothekennetwerk zien velen het belang van deze waarden online. Alleen wanneer het tijd is om digitale systemen te vervangen wordt het gesprek van de waarden (buiten de AVG) vaak vergeten, of raakt het snel ondergesneeuwd. Het gebrek aan tastbaarheid in de digitale omgeving maakt dat de publieke waarden niet de aandacht krijgen of houden die ze verdienen. Alternatieve tools uitzoeken kost kennis en tijd. Ze zijn niet altijd even gebruiksvriendelijk, wat in onze sector wel heel belangrijk is. Je wilt daar gaan waar de doelgroep zich bevindt. Het is daarom met name voor sociale media een lastige keuze om te gaan voor alternatieven (meer mensen en mogelijk extra werk) of de standaard platforms.
Wat hoopt Fers met de PublicSpaces coalitie te bereiken?
Dat wij onze medewerkers, partners en klanten uitnodigen, ontvangen en meenemen in een digitale ruimte waar publieke waarden voorop staan. Dat betekent dat we willen uitproberen en leren. We willen onze partners niet de wet voorschrijven, maar ze perspectief gaan bieden en inspireren.
Waar willen jullie graag als eerste aan werken komend jaar op digitaal gebied?
Hoewel Fers partner is geworden, hebben de bibliotheken in Friesland aangegeven dat zij hier samen in willen optrekken. Daarom gaan we samen met het Fries bibliothekennetwerk een visie ontwikkelen op onze digitale omgeving gestoeld op publieke waarden. Daarnaast willen we vooral veel kennis opdoen over hoe we dit voor elkaar kunnen krijgen en een actieplan opzetten.