PublicSpaces Conferentie 2024

Digital sovereignty: Taking back the Internet!

Op 6 en 7 juni organiseren PublicSpaces en Waag Futurelab de vierde editie van de PublicSpaces conferentie met als thema ‘Taking Back the Internet’. Tijdens het tweedaagse programma in Pakhuis de Zwijger banen we ons via panels, keynotes, rondetafelsessies, lezingen, kunst en cultuur een weg richting een internet waar we gezamenlijk de regels bepalen. Zet het in je agenda!

Taking Back the Internet

Anno 2024 is het gros van digitale diensten en platforms in handen van enkele commerciële Big Tech bedrijven. Deze centralisatie van macht is niet in lijn met hoe het internet ooit bedacht is en zorgt zelfs voor maatschappij-ontwrichtende problemen. Van privacyschending tot moderne slavernij-praktijken en van discriminatie tot beïnvloeding van verkiezingsuitslagen door bevooroordeelde algoritmes: het monopolie van Big Tech raakt iedereen.

Hoe herwinnen we – als burgers, organisaties en overheden – de controle op onze data en ons digitale leven? Als we zelf willen kunnen bepalen hoe ons digitale ecosysteem eruit ziet, moeten we onafhankelijk beslissingen kunnen nemen over het ontwerp, gebruik en beheer van het internet. Tijdens de conferentie gaan we daarom met sprekers, publiek en kunstenaars in gesprek over eigendom van data, privacy, interoperabiliteit, decentralisatie en meer. Kortom: technologie gebaseerd op publieke waarden.

Bekijk hier het hele programma, en stippel alvast je route uit! 

Gerelateerd