Lid worden van de PublicSpaces coalitie

Wil jij je graag aansluiten bij een groep pionierende publieke organisaties die streeft naar een beter internet? Word partner!

1. Wat is PublicSpaces?

De centrale ambitie van PublicSpaces:

In 2026 maakt elke publieke organisatie in Nederland gebruik van digitale instrumenten die zijn ingericht conform de publieke waarden van PublicSpaces. PublicSpaces is een coalitie van publieke organisaties die deze ambitie nastreeft.

2. Wat is het PublicSpaces manifest?

PublicSpaces heeft vijf kernwaarden, opgesteld in het PublicSpaces manifest: we hebben het over openheid, transparantie, autonomie, het afleggen van verantwoording, en het centraal stellen van de gebruiker. Wij vinden dat deze waarden leidraad zouden moeten zijn voor ten minste de hele publieke sector op het web. Maar uiteraard hopen we dat ook commerciële partijen deze waarden omarmen en hun digitale beleid erop zullen afstemmen.

3. Waar commiteer je je aan als lid?

  1. Als PublicSpaces lid steun je openlijk de publieke waarden en werk je actief mee aan de missie van PublicSpaces.
  2. Je wordt ook met jouw organisatie ambassadeur voor PublicSpaces, draagt dit uit naar jouw netwerk, eventuele partnerorganisaties en je publiek.
  3. Inventariseer welke digitale instrumenten je in gebruik hebt en haal die door de ‘digitale spoelkeuken‘ van PublicSpaces, hoe voldoen de tools aan de waarden en wat zou je er aan willen en kunnen doen om dat te verbeteren. Maak openbaar wat je bevindingen zijn, pas het toe en leg uit.
  4. Voor bepaalde tools die je op dit moment nog niet kunt vervangen of verbeteren leg je ook uit welke dit zijn en waarom het nu nog onmogelijk is.
  5. Tot slot draag je bij aan PublicSpaces; door middel van een financiële contributie en/of een bijdrage in tijd, kennis, mankracht of anders. Dit bespreek je met de PublicSpaces organisatie op het moment van toetreden tot de coalitie. Door deze bijdrage kom je in aanmerking voor de PublicSpaces badge, die je kunt tonen op je site.

Voor dit PublicSpaces-lidmaatschap krijgt jouw organisatie toegang tot de kennis en het netwerk van PublicSpaces, kan jouw organisatie zich manifesteren tijdens PublicSpaces uitingen en activiteiten en werken we samen aan de transitie naar een gezonder internet.

4. Hoe word je lid?

Neem contact met ons op, dan wel via ons contactformulier of benader ons via één van onze coalitiepartners. We gaan vervolgens met elkaar in gesprek over de betekenis van het lidmaatschap voor beide partijen en bij positief resultaat treedt jouw organisatie toe tot het PublicSpaces collectief.

Word lid!

Neem contact op