Als kersverse programmamanager heb ik de eer om het PublicSpaces collectief weer een stapje verder te helpen in de goede richting, naar een eerlijker en gezonder internet. 

Wat zijn mijn drie belangrijkste aandachtspunten? 

  1. De zichtbaarheid van PublicSpaces vergroten
  2. In kaart brengen wat de PublicSpaces coalitie nodig heeft en wat hen tegenhoudt
  3. Zorgen dat er concrete co-creatie projecten worden gestart tussen publieke organisaties en bouwers van eerlijke tools

Voor punt één, het vergroten van de zichtbaarheid, ondernemen we twee belangrijke acties: We organiseren een PublicSpaces conferentie in samenwerking met Waag en Pakhuis de Zwijger tijdens MozFest op vrijdag 12 maart 2021 – noteer die datum alvast in je agenda. 

En twee: we starten vanaf vandaag een wekelijkse serie artikelen over de thema's van PublicSpaces. De artikelen worden geschreven door mensen uit het netwerk van de PublicSpaces coalitie en gaan over de vraag wat er allemaal bij komt kijken als je als publieke organisatie wilt overstappen naar betere tools, welke tools er zijn, welke best practices er zijn, wie onze mede-probleem-delers zijn en wie of wat oplossingen zou kunnen bieden. 

Wil je op de hoogte blijven van deze wekelijkse update, volg het dan op de website, LinkedIn, Twitter of abonneer je op de maandelijkse nieuwsbrief. En ja, inderdaad, we maken nog gebruik van Big Tech media om jullie te bereiken, maar we geloven er in dat we het systeem alleen van binnenuit kunnen veranderen en hopen gaandeweg met jullie over te stappen naar een beter alternatief. 

Artikelen die je kunt verwachten: 

  • Hoe stap je met je organisatie over naar een alternatief voor Google Drive? Een verhaal uit de praktijk.
  • Blended events: hoe organiseer je online bijeenkomsten in tijden van lockdown?
  • Welke initiatieven zijn er al en wat doet de politiek?

Tot slot: we willen niet alleen zenden, maar juist ook ontvangen en in gesprek gaan. Heb je dus een idee voor een artikel of wil je graag dit podium gebruiken voor het vertellen van jouw verhaal over de overstap naar een beter internet? Laat het me weten via leonieke (at) publicspaces (punt) net.  

Over de auteur: 
Leonieke Verhoog is sinds september 2020 programmamanager bij PublicSpaces. Voorheen gebruikte ze alle kansen die het internet biedt in haar rol van digital storyteller en conceptontwikkelaar bij VPRO, FigureRunning, Virtueel Platform en Museum de Lakenhal en nu ziet ze het als haar taak om op dat internet ook een plek te creëren dat voldoet aan publieke en menselijke waarden.