Vier bibliotheekorganisaties gaan aan de slag met de digitale spoelkeuken, de methode ontwikkeld door PublicSpaces waarmee organisaties hun inzet van digitale middelen kunnen evalueren aan de hand van publieke waarden.

De Koninklijke Bibliotheek, Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), Fers en Huis73 slaan de handen ineen en gaan gezamenlijk verder met het spoelkeukenproces. In de komende maanden zullen zij ieder verschillende tools beoordelen aan de hand van de spoelkeukenmethode.

De kracht van de Digitale Spoelkeuken is dat het is dat het organisaties in staat stelt om te verifiëren of de manier waarop digitale tools worden ingezet wel stroken met de kernwaarden van de organisatie en passen in het domein van publieke waarden. Voor het eerst in de geschiedenis van de Digitale Spoelkeuken wordt het spoelkeukenproces gelijktijdig doorlopen door organisaties met dezelfde maatschappelijke functie.

Hierdoor kan er op relatief makkelijkere manier een bredere scope aan digitaal instrumentaria worden getest, omdat er onder de organisaties veel overlap is in de inzet van digitale middelen. De organisaties doorlopen verschillende rondes waarin telkens wordt gewerkt rondom bepaalde thema’s. Er is gestart met het thema Digitaal Burgerschap.

Meedoen

In het project is er nog ruimte voor meer bibliotheekorganisaties. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Björn Wijers, spoelkeukenspecialist van PublicSpaces.