Stichting PublicSpaces is zeer verheugd met de komst van een nieuwe directeur! Per 14 oktober 2022 zal Wouter Tebbens deze rol op zich nemen.

PublicSpaces heeft de wind mee en is als organisatie enorm aan het groeien. Steeds meer (publieke) organisaties onderschrijven het belang van publieke waarden in het digitale domein en sluiten zich aan bij de missie van PublicSpaces. Er is politiek en beleidsmatig momentum. Het aantal projecten groeit, de verwachtingen nemen toe, en de organisatie professionaliseert. Bij deze groei past de komst van een directeur, die dit proces in goede banen leidt.

Voorzitter van het PublicSpaces bestuur Geert-Jan Bogaerts:
'We zijn blij met de impuls die Wouter gaat leveren aan de goede zaak waar PublicSpaces voor staat: een opgeschoond en veilig internet, waar de gebruiker centraal staat en publieke waarden leidend zijn.'

Wouter heeft verschillende startups geleid, van Meet.Coop tot de Free Technology Academy. Met zijn ervaring en hart voor de publieke zaak denken we dat hij de juiste persoon is voor deze fase in het bestaan van PublicSpaces.


Wouter, stel je even voor en vertel: waarom PublicSpaces en waarom nu?

'Laat ik eerst zeggen dat ik het super leuk vind om me bij PublicSpaces te voegen. Er is een momentum voor verandering, PS is aan het groeien en ik was zelf ook aan verandering toe.

Ik ben juist zo blij omdat er in deze functie verschillende achtergronden van me samenkomen. Ten eerste de gedeelde waarden. De laatste twintig jaar heb ik me ingezet voor een open en vrij internet. Op politiek gebied ben ik actief geweest bij de Internet Society Nederland en heb bijvoorbeeld in 2005 de petitie Open Source Open Standaarden aan de Tweede Kamer aangeboden. Daarnaast ben ik mede-oprichter van de stichting Free Knowledge Institute in Amsterdam en heb in verschillende internationale fora deelgenomen en Europese projecten geleid.

Ik houd ervan samen met mensen dingen te realiseren. Zo heb ik in 2017 een dozijn partijen bijeengebracht om een coöperatieve cloud te ontwikkelen gebaseerd op publieke waarden: CommonsCloud.coop. Met mijn ingenieursachtergrond denk ik na over processen en efficiëntie en effectief samenwerken. Ook (of juist?) buiten de BigTech cloud kunnen we dat. En het internationale spreekt me zeer aan. Zo heb ik sinds de pandemie de coöperatieve startup meet.coop helpen opbouwen met een online meeting platform door en voor organisaties in Europa en Noord-Amerika.

Het is hoog tijd voor verandering. De technologie is er, het bewustzijn is sterk aan het groeien, de rechterlijke uitspraken zijn er, ministeries en EC roepen om soevereiniteit en bescherming van privacy, interoperabiliteit en concurrentie. Het lijkt dus een goed moment om samen met de partijen die willen serieuze stappen te zetten naar dat publieke internet. Ik heb er zin in en zie de samenwerking met bestuur, team and partners met plezier tegemoet. Ontmoeten we elkaar op de fediverse of in de matrix?'