We werken in onze hackathon tijdens de Dutch Design Week aan innovatieve oplossingen voor live/online/hybride cultuuraanbod zonder Big Tech, met als doel om een groter publiek te bereiken. Wil jij hier alles over weten, kom dan naar de publieksavond op vrijdag 28 oktober in de Skybar van het Microblab in Eindhoven. Meld je hier aan

Een nieuw soort uit-agenda over onderwerpen als kunstmatige intelligentie of experimentele jazz. Een open online wetenschaps-kanaal. Een platform met theatervoorstellingen vanuit heel het land. Een culturele livestreamgids als alternatief voor een avondje lineair tv-kijken. Het klinkt mooi en de vraag is er, maar hoe brengen we dit aanbod overzichtelijk & toegankelijk bij publiek? Tijdens de Dutch Design Week gaan hippies, hustlers & hackers hiermee aan de slag en presenteren nieuwe concepten op de open publieksavond van Living Lab Open Cultuurdata, vrijdag 28 oktober in het Microlab te Eindhoven.

Steeds meer culturele ervaringen vinden online of hybride plaats. Ook corona heeft deze ontwikkeling een extra boost(er) gegeven. Dit geeft inspiratie voor een nieuwe kijk op de relatie tussen cultuuraanbieders en publiek . Hoe vinden het publiek en de aanbieder elkaar in een oververzadigde online omgeving? En hoe navigeren we als organisaties met publieke waarden een hyper-gecommercialiseerd internet? Precies daarbij wil PublicSpaces, samen met de partners van Living Lab Open Cultuurdata, een handje helpen.

Wat is het probleem?
Het aantal livestreams en registraties van debatten, voorstellingen en concerten is sterk gegroeid. Culturele instellingen zijn daarmee, soms tot hun eigen verbazing, met nieuwe publieksgroepen in aanraking gekomen. Livestreams zijn immers een uitgelezen bron voor het maken van registraties van voorstellingen en concerten, die daarna duurzaam kunnen worden gearchiveerd. Alleen zijn er ook obstakels bij deze manier van werken:

  1. De standaarden voor zoeken en archiveren van producties ontbreken. Het aanbod wordt nergens samengebracht en is nauwelijks doorzoekbaar en er wordt niet goed nagedacht over duurzame archivering.
  2. Er is een gebrek aan passende businessmodellen – livestreaming wordt vaak als 'extra taak' gezien.
  3. Gebruik van platforms die niet in lijn zijn met publieke waarden voor belangrijke functies zoals kaartverkoop, streaming, cloud-opslag, publieksinteractie – is een bedreiging voor de autonomie van de sector.
  4. Er is gebrek aan kennis en netwerk wat betreft het maken en distribueren van livestreams.

Wat is de oplossing?
In het project Living Lab Open Cultuurdata worden bovenstaande nadelen geadresseerd en wordt gewerkt aan een duurzame manier om digitaal aanbod eenvoudig toegankelijk te maken voor een groot publiek. NPO, Waag, Beeld & Geluid, PublicSpaces, Tetem, InScience, STRP, Pakhuis de Zwijger, ArchiXL en Dutch Composers Now hebben de handen ineen geslagen en werken, met dank aan de Innovatielabs regeling, anderhalf jaar samen in dit project om een ‘gemeenschappelijke voorziening’ te ontwikkelen .

Tijdens de Dutch Design Week 2022 experimenteren we met het tussentijdse resultaat en brengen we hippies (idealisten met visie), hackers (creative coders en programmeurs) en hustlers (de strategen onder ons die netwerk en relaties kunnen aanleggen) bij elkaar. We onderzoeken hoe een systeem eruit ziet waarbij de culturele sector zelf aan de knoppen zit zonder (te grote) afhankelijkheid van big tech, die ons culturele leven veelal domineren. We kijken naar de mogelijkheden om op vernieuwende wijze gezamenlijk programmering te combineren in één overzicht én daarbij ook de livestreams en audiovisuele registraties van evenementen langdurig voor iedereen beschikbaar te stellen.

De test cases zijn als volgt:

  • InScience, het filmfestival over wetenschapscultuur, zoekt naar een manier om een wetenschapskanaal te ontwikkelen voor het bewaren en beschikbaar stellen van films, documentaires en andere programma’s over wetenschap.
  • Pakhuis de Zwijger, het “praathuis” van Amsterdam, werkt aan een open en toegankelijk video-platform voor culturele events en cultureel videomateriaal.
  • MusicNow, een onafhankelijke stichting voor nieuwe componisten, wil hun platform verder ontwikkelen. Dit platform brengt informatie over muzikale events samen en/of streamt deze.
  • Tetem, een presentatieplatform voor makers, werkt aan een webapp voor cultuurorganisaties, waarop het aanbod van cultuurmakers per thema wordt samengebracht voor publiek.
  • STRP, een experimenteel platform voor kunst en technologie, onderzoekt hoe we hybride events online blijvend kunnen ervaren met een gebruiksvriendelijk en duurzaam terugkijk-format, waarbij de hybride elementen worden gewaarborgd.
  • Daarnaast zullen er ook nieuwe coalities en projecten worden gevormd.

Waarom is dit interessant voor jou?
Op de laatste avond van de tweedaagse hackathon organiseren wij een publieksavond in de vorm van een nachtclub. In de spectaculaire Skybar van het Microlab kan iedereen onder het genot van een hapje, drankje en mét uitzicht over Eindhoven en het STRP-S terrein de pitches van alle plannen bijwonen. De jury kiest dan samen met het publiek de beste projecten. Dit zijn niemand minder dan Monique van Dusseldorp (Dutch Media Week en onderzoeker hybrid events), Lennart van der Meulen (directeur VPRO), Esther Hammelburg (Dr Live), Sara Oomen (data specialist) en Guy Weizman (Artistiek directeur van NNT en internationaal dansgezelschap Club Guy & Roni).

Vervolgens kunnen de aanwezigen (jij?) zich inschrijven op de plannen en meedoen als partner, tester of het plan verder doorontwikkelen als sponsor of ondernemer. Iedereen met interesse is dus welkom. De beste projecten zullen in het Innovatielab-traject in de loop van 2022 en 2023 doorontwikkeld worden. De eindresultaten zullen vervolgens bij de DDW 2023 gepresenteerd worden.

Naast de presentaties van de teams zijn er o.a. toffe talks van de juryleden, experts die je vragen kunt stellen, en een after met DJ, waar we na kunnen praten (en dromen) over de toekomst.

Laten we samen vooruit kijken naar mogelijkheden om het internet vóór de cultuursector te laten werken, niet andersom. Of je nou een hippie, hacker of hustler bent, wees welkom!

We zien je 28 oktober 18:00-20:30 uur in de Skybar van het Microlab op Strijp-S in Eindhoven. Je kunt je opgeven via dit formulier.

Namens de partners Living Lab Open Cultuurdata
Naast kernpartners Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, NPO, PublicSpaces en Waag zijn dat: Pakhuis de Zwijger, InScience festival, STRP, Tetem, Dutch Composers Now en ArchiXL.

Innovatielabs
Het Living Lab Open Cultuurdata project is één van de zestien projecten die onderdeel zijn van de Innovatielabs regeling, initiatief van het Ministerie van OCW, uitgevoerd door ClickNL en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.