Vortex winnaar van de Open Cultuurdata Hackathon

In oktober vond de Living Lab Open Cultuurdata (LLOC) hackathon plaats om te werken aan innovatieve oplossingen voor live, online & hybride cultuuraanbod, die aansluiten bij de kernwaarden van PublicSpaces. Daaruit zijn verschillende ideeën naar voren gekomen en is er een winnaar verkozen. We blikken terug en kijken vooruit met de LLOC coalitie.

Poster door Julia Veldman C.
Poster door Julia Veldman C.

In oktober vond de Living Lab Open Cultuurdata (LLOC) hackathon plaats om te werken aan innovatieve oplossingen voor live, online & hybride cultuuraanbod, die aansluiten bij de kernwaarden van PublicSpaces. Daaruit zijn verschillende ideeën naar voren gekomen en is er een winnaar verkozen. We blikken terug en kijken vooruit met de LLOC coalitie.

Deze afgelopen periode stond voor de LLOC coalitie in het kader van de Hackathon. Tijdens de DDW heeft de coalitie drie dagen samen met zo’n 40 “hippies, hackers en hustlers” gewerkt in de Skybar van het Microlab in Eindhoven. In deze hackathon kwam alles samen: ideeën, tools en strategieën. De satelliet partners en andere geïnteresseerden hebben een vijftal concepten ontwikkeld waarbij het publiek op nieuwe manieren in aanraking kan komen met kalenderdata en videocontent: Culture in Your Pocket (Tetem), Rabbit Hole: Digging Deeper into the STRP Immersive Archive (STRP), Crash Culture (Pakhuis de Zwijger), New Music Now but in the Future Lab (Waag/Dutch Composers Now) en Vortex (InScience). Archieven werden ontsloten, programma’s gekoppeld, tools en plug-ins ontwikkeld en apps en communicatiesystemen ontworpen.

Geadviseerd door het publiek heeft de vierkoppige jury bestaande uit Esther Hammelburg, Sarah Oomen,
Lennart van der Meulen en Guy Weizman Vortex tot winnaar uitgekozen.

Van de hackathon is een poster gemaakt door Julia Veldman waarin de diverse concepten uitgelegd worden en Ahmed AlAmoudi en Abdul Fattah hebben twee video’s gemaakt waarin het proces te volgen is. Op ons PeerTube kanaal kun je deze video’s terugvinden. Hieronder kun je de samenvatting bekijken.

Vooruitblik en wensenlijstje

De LLOC coalitie is na de hackathon tot een aantal meer concrete doelen gekomen, waaronder:

1. Het samenstellen van een toegankelijke handleiding gericht op publieke culturele organisaties die in concrete stappen uitlegt hoe:

  • Uitleggen hoe het concept “Federatie” in elkaar steekt
  • Events gepubliceerd kunnen worden als machine leesbare broncode volgens de aangeraden standaarden (ics/ microformats / schema.org)
  • Event publicatie beschreven kan worden op twee niveaus: zowel individueel & feed als verzameling.
  • Veelgebruikte Content Management Systemen (CMS) via ontwikkelde plugins en voorbeeldcode voor website architecturen op maat kunnen worden gemaakt
  • Videoregistraties van events publiek toegankelijk gemaakt kunnen worden via PeerTube
  • Een eigen PeerTube kan worden opgezet & hoe het zit met account creation bij PeerTube instance
  • Een plugin voor het importeren van kalenderdata als metadata bij video (of een andere functionaliteit op basis van navraag behoeften bij satelliet partners) kan worden ingezet

2. De ontwikkeling van een aantal plugins voor de meest gebruikte CMS oplossingen die voor automatisch gestandaardiseerde event publicatie zorgen, bijvoorbeeld WordPress of Drupal

3. Het voornemen dat ten minste de helft van de kern en satelliet partners volgens de bovengenoemde handleiding hun eventpublicatie hebben gestandaardiseerd, waarbij ze zo veel mogelijk gebruikmaken van de ontwikkelde CMS plugins

4. Dutch Composers Now aggregeert events van ten minste 5 partners automatisch dankzij de toegepaste plugins door die partners en dient zo als toegepast voorbeeld

5. Ten minste 1 PeerTube plugin is ontwikkeld en gepubliceerd op NPM, en vindbaar op de PeerTube
plugin directory voor het importeren van kalenderdata als metadata bij video (of een andere
functionaliteit op basis van navraag behoeften bij sateliet partners)

6. Ten minste 3 satelliet partners hebben meerdere video’s gepubliceerd op een PeerTube instantie, en ten minste 2 satelliet partners hebben hun materiaal gefedereerd met een andere instantie.

7. Beeld & Geluid ontwikkelt een plan voor een tenancy oplossing die duurzame video archivering
laagdrempelig maakt voor culturele instellingen, namelijk het laten instromen van video’s vanuit geselecteerde PeerTube instanties.

Naast bovenstaande voornemens zal er daarnaast voor het project New Music Now but in the Future Lab van Waag en Dutch Composers Now een mini hackathon georganiseerd worden waarbij het project verder getest wordt met nieuwe partners.

Ook wordt het project Vortex door de NPO de komende maanden opgenomen in een validatieproces. Hierbij kijken een UX developer en een innovatiestrateeg of het concept aansluit bij de verwachtingen van de doelgroep en of er nog andere aanpassingen nodig zijn. Met dit proces wil de NPO innovatie ondersteunen door middel van een aangepaste lean startup methode. Ze geven cursussen over design thinking technieken, faciliteren een design sprint en valideren het concept. Daarnaast helpen ze bij het uitvoeren van het innovatieproject.

De LLOC coalitie is hard aan het werk met bovenstaande wensenlijst, en komt ook dit jaar weer bij elkaar voor een hackathon. Voor meer informatie over het project kun je naar https://innovatielabs.org/projecten/living+lab+open+cultuurdata/

Op naar open cultuurdata voor iedereen!

Gerelateerd