Chaos in het land van de hashtags en blauwe vinkjes: de overname van Musk laat zien hoe grillig de afhankelijkheid van big tech kan zijn. Maar hoe navigeer je als publieke organisatie de transitie weg van big tech? Waag Futurelab & PublicSpaces organiseren op 1 december een open avond over de opkomst van het federatieve internet, en in het bijzonder Mastodon.

Er komt steeds meer aandacht voor de risico’s die onze afhankelijkheid van big tech met zich meebrengt. De overname van Twitter door Elon Musk laat de urgentie van dit gemeenschappelijke probleem goed zien. Een groot aantal mensen zijn dan ook op zoek naar een alternatief en komen zo veelal uit bij Mastodon.

Maar niet alleen particulieren zoeken hun heil elders. Juist ook publieke organisaties vragen zich met recht af wat er mogelijk is. Zeker nu een groeiend aantal overheden beleid ontwikkelt en invoert wat big tech aan banden moet leggen.

Voor velen is Mastodon de eerste kennismaking met het federatieve internet (ook wel de Fediverse genoemd). Dit is het internet zonder een gecentraliseerde vorm van controle over het netwerk. De regels omtrent het gebruik van het federatieve internet zijn duidelijk anders dan bij gecentraliseerde sociale media platformen.

In deze bijeenkomst gaan we in op de principes van de Fediverse en in het bijzonder Mastodon. Na een (korte en krachtige) plenaire sessie met sprekers (experts in het veld) willen we pragmatisch aan de slag in vier groepen, voor mensen met verschillende ervaringen en wensen:

  • Mensen/organisaties die nog niet op Mastodon zitten en willen weten hoe het werkt.
  • Mensen/organisaties die al een account hebben en beter willen begrijpen hoe ze het kunnen gebuiken
  • Mensen/organisaties die overwegen een Mastodon-instantie op te zetten.
  • Mensen/organisaties die een Mastodon-instantie hebben draaien en met elkaar kennis willen uitwisselen.

Door de verschillende kennisniveaus is de avond dus interessant voor zowel nieuwkomers als ervaren server-beheerders (en alles daartussen).

Sorry, de inschrijving voor #Mastodonderdag op 1 december is gesloten.

Wegens grote belangstelling hebben we de inschrijving gesloten. Indien je op de hoogte gehouden wilt worden van de volgende editie, meld je dan hier aan.

Wanneer? Donderdag 1 december, 19.00 – 21.30 uur

Waar? Waag, Nieuwmarkt 4, Amsterdam