eXit maand 2: de eerste toot(tip)s en Mastodon iconen toevoegen

In 5 maanden naar Mastodon met de PublicSpaces coalitie! Stapsgewijs – met uitleg en tips – begeleiden we publieke organisaties naar Mastodon tot aan de conferentie op 6 en 7 juni. Doe mee met maand 2!

Welkom bij de tweede maand van eXit! Als het goed is heeft jouw organisatie inmiddels een account op Mastodon en zijn jullie klaar voor de volgende stappen. Deze maand leggen we de ins en outs van het communiceren op Mastodon uit en laten we zien hoe je Mastodon-iconen toevoegt aan je communicatiekanalen.

Daarnaast krijg je de kans om de ervaringen van de UB Rijksuniversiteit Groningen mee te krijgen tijdens de Mastodon Webinar op 26 maart. De UB Groningen maakte vorig jaar succesvol de overstap naar Mastodon waar communicatieadviseur Babette Knauer alles over zal vertellen. Zet de datum alvast in je agenda en lees hier meer over de inhoud en aanmelden.

Veel succes deze maand!

Vorige maand gemist? Lees de uitleg hier terug!

eXit 2024 tijdlijn

Stap 1: Verwijs naar Mastodon in X-bio

Zorg ervoor dat mensen via X bij je Mastodon-profiel uitkomen door duidelijk te linken in je X-bio. Geef aan dat je op Mastodon te vinden bent en link je account. Je kunt dit ook doen in je link-in-bio software, mocht je daar gebruik van maken.

Stap 2: Post 4 toots op Mastodon

Deze maand streven we naar 4 toots. Een toot is de welbekende ‘tweet’ van Twitter/X en werkt ongeveer hetzelfde. Toch zijn er wat verschillen aan te tonen.

Langere posts

Waar een tweet maar maximaal 280 karakters mag bevatten, mag een toot 500 karakters tellen. Meer ruimte voor je boodschap dus!

Achteraf bewerken

Een tweet kan je na het posten niet meer bewerken, een toot wel:

Boosts

Op Twitter ‘retweet’ je een tweet; op Mastodon ‘boost’ je een toot. Bij het boosten repost je het bericht. Je kunt geen eigen tekst aan je boost toevoegen. Hier is bewust voor gekozen, omdat dit vaak gepaard ging met negatieve content op Twitter.

Chronologische tijdlijn

Alle toots die je op jouw tijdlijn ziet worden, anders dan op Twitter, in chronologische volgorde weergegeven. Dit komt doordat Mastodon geen gebruikmaakt van algoritmes.

Toot Tips

Hashtags

Zoals we vorige maand al aangaven, zijn hashtags super belangrijk op Mastodon. Omdat Mastodon geen algoritme kent, zul je op andere manieren moeten zorgen dat je gevonden wordt. Mensen zoeken veel op hashtags, en daarom is het super slim om deze te gebruiken in al je toots.

Afbeeldingen, videos & ALT teksten

Een afbeelding of video voeg je toe aan een toot door op het paperclipje te klikken.
Voeg vervolgens een ALT tekst aan je content toe, zodat blinde en/of dove mensen het ook kunnen begrijpen, door te klikken op het potloodje met ‘bewerken’. Is de media die je deelt gevoelig? Selecteer dan ‘Media als gevoelig markeren’.

Bereik van je toots optimaliseren

Bereik van je toots optimaliseren

Zorg ervoor dat je toots goed gevonden worden. Dit doe je door naar je profiel te gaan, te klikken op ‘profiel bewerken’ en dan bovenaan te klikken op ‘Privacy en bereik’. Op deze pagina geldt: hoe meer je aanklikt, hoe beter je toots en jouw profiel gevonden worden. Lees alles goed door en kijk wat bij je past!

Stap 3: Toevoegen Mastodon icoon aan website en nieuwsbrief

Het is natuurlijk belangrijk dat je publiek weet dat je op Mastodon zit en hoe ze jou daar kunnen vinden. Voeg daarom het Mastodon icoon toe aan je bestaande social media iconen op je website. Bij veel websites, zoals een WordPress website, is deze widget makkelijk te vinden.

Social media icoon op WordPress Website

Log in op je website en ga naar de pagina waar je jouw social media icoon wilt toevoegen. Dit wordt vaak aangegeven op:

 • De contactpagina
 • De footer
 • De header
 • De homepagina

Kies in de contenbibliotheek voor ‘social pictogrammen’. Klik daarna op het plusje dat verschijnt in het nieuwe blok en zoek naar ‘Mastodon’. Klik op het Mastodon icoon dat verschijnt en vul de URL van je Mastodon pagina in.

Mastodon deelknop op WordPress Website

Wil je dat mensen je bericht kunnen delen vanaf je website? Voeg dan een deelknop toe aan je artikel/blogbericht/nieuwsitem.

 1. Ga naar de contentbibliotheek door op het plusje te klikken en zoek op ‘deel knoppen’.
 2. Stel de layout in aan de rechterkant.
 3. Klik vervolgens op het plusje in het blok dat verschijnt en zoek ‘Mastodon’. Klik erop en je nieuwe pictogram wordt aangemaakt.

Publiceer je artikel. Als je klikt op het nieuwe pictogram zie je dat vervolgens wordt gevraagd op welke Mastodon server de bezoeker dit artikel of bericht wilt delen. De bezoeker zal vervolgens de Mastodon server moeten invullen waarop diegene een account heeft.

Zelf een icoon maken

Heb je geen WordPress pagina of wil je zelf op een andere manier je social media iconen laten zien? Laat dit dan over aan je web-bouwer of -onderhouder en gebruik de volgende informatie:
Mastodon Brand Toolkit met logo’s en kleuren.

Mastodon icoon toevoegen aan nieuwsbrief

Heb je een nieuwsbrief? Vaak staan daar dan ook deelopties in. Bij veel nieuwsbriefsoftware is er al een icoon te vinden voor Mastodon, zoals in MailChimp.

Gebruik je een open source tool? Dan zul je waarschijnlijk via HTML het icoon moeten toevoegen. Vraag dit aan je ict-collega en maak weer gebruik van de Mastodon Brand Toolkit.

PS. Je zou ook kunnen overwegen om helemaal te stoppen met social media iconen. Wij raden zelf af om deze te gebruiken, omdat het eigenlijk gratis reclame is. En het kan prima zonder! Zolang je maar een link kan kopiëren als websitebezoeker. Waar je die vervolgens deelt, is aan jou:)

Hoe te navigeren op Mastodon: algemene Mastodon tips

 • Volg niet alleen accounts, maar vooral ook voor jouw relevante hashtags
 • Volg alles en iedereen. Wees niet bang om in het begin iedereen die ook maar een beetje interessant is te volgen. Op die manier krijg je sneller een interessante tijdlijn, want er is geen algoritme die dit voor je doet.
 • Interactie op Mastodon is heel belangrijk; zo kom je betrouwbaar en betrokken over. Ga niet alleen maar zenden, maar ga het gesprek aan.
 • Heb je een geautomatiseerd account, geef dit dan ook aan in je profiel.

Volgende maand: april 2024

Volgende maand staan de volgende stappen op de planning:

 • Double policy: post alle content op zowel X als op Mastodon
 • PRO: verwijder X-icoon van website en nieuwsbrief

Vragen?

Mail Laura of stel ze tijdens de Mastodon Webinar op 26 maart.

Succes!

Gerelateerd