eXit maand 3: double policy toepassen & X-deelknop verwijderen

In 5 maanden naar Mastodon met de PublicSpaces coalitie! Stapsgewijs – met uitleg en tips – begeleiden we publieke organisaties naar Mastodon tot aan de conferentie op 6 en 7 juni. Doe mee met maand 3!

Na een succesvolle Mastodon Webinar vorige week, zijn we beland bij de derde maand van eXit! Hopelijk vergaat het je goed op Mastodon en leer je langzaam aan het platform kennen. Deze maand breiden we onze aanwezigheid op Mastodon verder uit. Voor sommige organisaties zal de eindstreep in april bereikt zijn: namelijk het dubbel posten van content op zowel X als Mastodon.

Veel succes!

Vragen? Stel ze in ons nieuwe Matrix kanaal ‘Mastodon Helpdesk’! Wij staan klaar om ze te beantwoorden.

Vorige maand gemist? Lees de uitleg hier terug!

eXit tijdlijn

Stap 1: Double policy

(Deze stap zal de laatste stap zijn voor organisaties die wel graag hun X-account behouden.)

Double policy betekent dat je dezelfde content op zowel X als Mastodon plaatst. Je kunt in deze beginfase dezelfde posts letterlijk kopiëren en plakken om het jezelf makkelijk te maken.

Wil je graag gelijk je communicatie aanpassen aan Mastodon, dan zijn hier enkele toot-tips waar je rekening mee kunt houden:

  • voeg hashtags toe;
  • richt je op interactie met je publiek. Stel bijvoorbeeld een vraag. Zorg er wel voor dat je de tijd inplant om op mogelijke reacties te reageren;
  • voeg ALT-teksten toe aan foto’s & videos voor mensen met een visuele beperking.
  • voeg meer inhoud toe. Je hebt de mogelijkheid om 500 karakters te typen. Gebruik die!

Verdieping: waarom zie en vind ik dingen niet?

Zeker als je net op Mastodon begint, zul je merken dat het soms moeilijk is om profielen te vinden, dat je niet alle likes of boosts ziet en je soms gekke manoeuvres moet maken om ergens terecht te komen. Dat heeft alles te maken met de “federatieve” opzet van Mastodon: het is niet één website (server), maar er zijn duizenden servers die samen een netwerk vormen. Hierdoor kan het gebeuren dat content die geplaatst wordt op de ene server niet automatisch beschikbaar of volledig is op de Mastodon server waar je zelf gebruik van maakt. Op X gebeurt dit wel, omdat alle content daar terecht komt op één centrale grote server.

Zoek je vanaf je eigen server naar een account op een andere server, dan kan het gebeuren dat je niets vindt, terwijl het account wel bestaat. Als jouw server namelijk nog nooit via enige interactie (een like, boost, reactie of volg) van een gebruiker het account is tegengekomen, dan weet jouw server gewoonweg niet over het bestaan van het account af.

Ook als je een hashtag volgt en die hashtag wordt gebruikt in een post op een andere server, dan zal die niet in je tijdlijn verschijnen. Hetzelfde geldt voor ‘favorieten’ en ‘boosts’ van mensen buiten jouw server.

De oplossing? Je moet actief aan de slag om op Mastodon zoveel mogelijk connecties te maken met andere servers. Vergelijk het met email: in je mailbox zul je nooit een emailadres vinden van iemand met wie je nog nooit eerder contact hebt gehad. Maar stond je een keer met iemand in de cc, dan is er een link en kun je diegene vinden!

Tip 1

Je kunt gemakkelijk op andere servers rondkijken om interessante account te vinden. Elke server heeft een ‘Explore’ pagina en daarop kan je zien welke accounts actief zijn. Ook kan je de zoekmachine van een andere server gebruiken om naar accounts of onderwerpen te zoeken.

Een paar voorbeelden:

Een beetje rondsnuffelen loont de moeite.

Tip 2

Als je net met Mastodon begint zou je ervoor kunnen kiezen om voor een grote server te gaan. Op een grote server zijn veel accounts actief waardoor je waarschijnlijk sneller in contact komt met jouw publiek.

Tip 3

Maak gebruik van het netwerkeffect: Als je verbinding maakt met actieve accounts die door veel mensen gevolgd worden, zullen jouw berichten zich sneller verspreiden als ze een bericht van jouw boosten. Daarnaast neemt jouw totale netwerk sneller in omvang toe en kan je andere relevante accounts sneller vinden.

Volg dus alles en iedereen. Maak connecties. Creëer een community. Wees betrokken. Want doe je dit niet, dan zal dit helaas het resultaat zijn:

Tip 4

Een eigen Matodon-server opzetten is in het begin alleen aan te raden als je vooral wilt ‘zenden’ en als je zelf een grote partij bent (bijvoorbeeld een groot museum of een publieke omroep (mensen zullen je dan wel snel vinden namelijk)). Als je zelf ook wilt zoeken, researchen of een actieve community wilt opbouwen op Mastodon, dan kun je beter voor een grote bestaande server kiezen.

Tip 5

Train je brein om anders te kijken naar online communicatie. Mastodon draait niet meer om hoeveelheid likes en reposts, het gaat om de interactie en de verdieping. Het is dus niet eens zo interessant om al je boosts en likes te zien. Als je maar contact maakt:)

Stap 2 PRO: verwijder X-icoon van website en nieuwsbrief

Voor organisaties die helemaal willen overstappen naar X, is de tijd aangebroken om te stoppen met het aanbevelen van X op de eigen website. Verwijder hier de X-deelknoppen. Denk dus aan:

  • De footer of header van je pagina
  • De contactpagina
  • De homepagina

Heb je een blog- of artikelpagina? Zorg ook dat je daar het X-icoon verwijdert bij de deelopties.

Heb je contactgegevens in de mailhandtekening van je organisatie? Verwijder ook daar het X-icoon.

Gebruik je een nieuwbrief?

Linktree? Linkinbio? Of andere linktool?

Visitekaartjes?

…je weet wat je te doen staat;)

Volgende maand: mei 2024

Volgende maand staan de volgende stappen op de planning:

  • PRO: Post meer op Mastodon en minder op X.
  • PRO: Kondig vertrek X aan in juni tijdens de conferentie.

Vragen?

Stel ze in onze Mastodon Helpdesk.

Succes!

Gerelateerd