Het blijft een belangrijk vraagstuk binnen de online publieke sfeer: hoe benut je de kracht van het collectief om ervoor te zorgen dat ons digitale landschap wordt verbeterd. PublicSpaces organiseert dit jaar de derde conferentie die zich richt op de commons, om het publieke debat rondom het inrichten van een gezonder digitaal ecosysteem te faciliteren en de transitie hiernaartoe te versnellen. Ook zal MozFest, het virtuele festival georganiseerd door Mozilla, honderden sessie’s hosten om bezoekers mee te laten denken over een beter internet. In één van die sessies zal PublicSpaces ook aanwezig zijn. Directeur Wouter Tebbens vertelt op dinsdag 21 maart waar PublicSpaces mee bezig is en aan welke doelstellingen er momenteel gewerkt wordt.
Van 20 tot 24 maart kun je online deelnemen aan het festival, waarbij de ticketprijzen gebasseerd zijn op pay-what-you-can. MozFest bestaat uit spaces die je kunt zien als thematische aandachtsgebieden. Ze zitten boordevol interactieve, door de gemeenschap geleide sessies, inspirerende lezingen, kunstinstallaties, sociale bewegingen en meer. Om een indruk van het festival te geven lichten we een paar interessante sessie’s hieronder uit.
‘In 2030, governments only use open source: a thought experiment‘
Hoe kan transparantie leiden tot verantwoording? Wat hebben gebruikers, onderzoekers, regelgevers en platforms nodig om AI-systemen effectief te kunnen ondervragen? En wat kunnen we leren van bestaande culturen van transparantie, zoals open source? In de ‘Utility of Transparancy’ space leidt Elena Findley-de Regt (Foundation for Public Code) een gedachte-experiment waarin alle niveau’s van overheid in 2023 hebben ingestemd dat alle door de overheid gefinancierde technologieontwikkeling open source moet zijn.
‘Community-led, decentralized content moderation on the fediverse‘
Mastodon, een social medium op de Fediverse, is een plek voor en door de community. Dit betekent dat content moderatie binnen instances zelfgeorganiseerd wordt, grotendeels gerund door vrijwilligers. Wanneer je zelf een instance wil hosten kost moderatie tijd en geld, zoals we ook eerder hebben uitgelegd in dit artikel. Maar er is nog een probleem met moderatie op de Fediverse. Er zijn namelijk gebieden en onderwerpen waar deskundige kennis vereist is, zoals informatie over gezondheid. Vrijwillige moderatoren zijn misschien niet in staat om hierover geïnformeerde beslissingen te nemen. Hoe zorg je ervoor dat een community autonomie blijft behouden, maar dat er ook ruimte is voor input van buitenaf? In deze sessie worden mogelijke oplossingen voor dit probleem besproken.
Exploring the Values That Will Shape AI for a Better Internet
Deze workshop – gefaciliteerd door teamleden van Creative Commons, Internet Archive en Public Knowledge – nodigt uit om na te denken over de raakvlakken tussen artificial intelligence en een beter internet. Wat maakt AI allemaal mogelijk? Wat sluit AI uit? En voor wie? Hoe heeft AI het internet al veranderd en welke veranderingen kan het nog meer teweegbrengen? Hoe beïnvloedt AI het publieke belang online? Welke nieuwe problemen ontstaan nu AI het internet zowel consumeert als vormgeeft? Het doel van de workshop is om samen met deelnemers over deze vragen na te denken, om zo tot betere inzichten te komen hoe het internet een betere plek kan worden, gesteund door AI.
Of je nu geïnteresseerd bent in activisme, web development, inclusiviteit of kunst en cultuur, MozFest biedt een ruim scala aan interessante sessie’s. Het virtuele festival is een kans om kennis te maken met de nieuwste ontwikkelingen en technologieën op het gebied van internet en digitale communicatie. Neem deel aan de workshops of luister naar de prikkelende discussies en raak geïnspireerd om te bouwen aan een beter internet!
Kijk op de website van #MozFest om te zien welke sessies er allemaal worden aangeboden en om een ticket te kopen.