Even voorstellen! Mijn naam is Laura en ik werk sinds juni als redacteur bij PublicSpaces.

Twee jaar geleden rolde ik vanuit de studies Antropologie en Ontwikkelingssociogie en Nederlandse Taal en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam door als redactiestagiair bij PublicSpaces. Er ging een techwereld voor me open die ik eigenlijk nog niet goed kende. Want dat is vaak het probleem: internet, AI, chatGPT, algoritmes, data: het is allemaal erg abstract en niet tastbaar. Gek genoeg zorgt technologie vaak voor meer transparantie (denk aan camerabeelden, telefoons die alles kunnen filmen, registeren van informatie), maar vervolgens is de omgang met al die dataregistraties weer totaal niet transparant. Sterker nog: het leek erop dat velen hier nog niet echt over hadden nagedacht… 

Terwijl deze hersenkronkels bleven plakken, lanceerde ik als managing editor het nieuwe platform Minimal Collective over digitale kunst, elektronische muziek en technologie. Nadat deze een paar maanden live stond, was ik weer toe aan een journalistiek en activistisch project ernaast. Omdat ik de ontwikkelingen in technologie heel interessant vind, en tegelijkertijd argwanend toekijk hoe big tech zich daar behendig inmengt terwijl de overheid flauwtjes achter de feiten aan hobbelt, wil ik graag opnieuw mijn tanden in deze materie bijten. Er valt genoeg te leren, want de ontwikkelingen gaan op dit moment razend snel, binnen de technologie, maar daardoor ook bij PublicSpaces! Dat vind ik heel leuk om mee te maken.

Ik mag gelijk de conferentie in duiken en ben van plan om hier verschillende sprekers te interviewen. Verwacht binnenkort dus verdiepende en hopelijk inspirerende stukken op onze website! Hopelijk zie ik je volgende week op de conferentie, misschien wel bij de PublicSpaces manifest workshop waar ik host zal zijn.

Foto door: Susan Bakker