BBC start eigen server op Mastodon

Na de Nederlandse overheid, volgde vorige week ook de BCC met een eigen Mastodon server social.bbc. De vooraanstaande Britse omroep begint met een experiment van zes maanden, waarvan de resultaten gaandeweg worden gedeeld. Een stap in de goede richting en hopelijk een inspiratie voor de Nederlandse media!

Publieke omroepen en sociale media

Ian Forrester, R&D Senior Firestarter bij de BBC benadrukte het tijdens de conferentie nog maar eens: ‘We zijn een publieke service organisatie, maar de [sociale media] platforms spelen een ander spel: ze staan op gespannen voet met elkaar’. Alhoewel publieke omroepen publiek zijn, maken ze steevast gebruik van private big tech bedrijven als X (Twitter), Meta en Google om hun publiek online te bereiken.

Tijdens onze conferentie in juni zaten onder andere de VPRO, EO én de BBC met elkaar om de tafel om deze kwestie te bespreken. Nu, twee maanden later, is de BBC gestart met proefperiode van zes maanden op Mastodon. Een hoopvolle stap die wij natuurlijk hard aanmoedigen! 

Het welbekende heikelpunt: publiek bereiken

Tijdens de sessie werd het welbekende heikelpunt voor de publieke organisaties ook opnieuw duidelijk. Maartje Nitrauw, hoofd digitaal bij de EO, stelde dat het een publieke plicht is als omroep om je publiek te bereiken. ‘Het is een onmogelijk conflict: willen we ons publiek bereiken? Of willen we een gewaagde stap zetten en zeggen dat onze publieke waarden belangrijker zijn?’

Die keuze hoeft niet zo letterlijk gemaakt te worden. De BBC kiest voor ‘en-en’, en behoudt vooralsnog de private sociale media kanalen. Mastodon is voor de omroep een experiment van zes maanden; een leertraject waarin ze kijken hoeveel waarde het levert, hoeveel kosten en werk ermee gepaard gaat, en, of er genoeg mensen worden bereikt. Deze ervaringen zal de omroep delen via hun Research & Development Mastodon kanaal.

De nieuwe BBC server

De BBC is niet de eerste media-organisatie die het Fediverse betreedt. Enkele Nederlandse organisaties zijn De Groene Amsterdammer (met een eigen server) en een aantal zonder eigen server: De Volkskrant, Follow the Money, Trouw en NRC. Daarnaast zijn ook Duitse omroepen als ZDF en ARD met een eigen server op Mastodon te vinden.

De BBC heeft een eigen server aangemaakt, die geverifieerd is via hun website. Op deze nieuwe server kunnen mensen die bij de BBC werken een account aanmaken. Mensen daarbuiten kunnen de verschillende kanalen van de BBC volgen, waaronder BBC R&D, Radio 4 and 5 Live. Omdat deze kanalen op de BBC server zitten, kun je er zeker van zijn dat deze kanalen ook echt door de BBC onderhouden worden. Op de berichten van deze kanalen kan nog niet gereageerd worden, omdat de omroep de middelen nog niet heeft dit te modereren. Het volledige statement over het Mastodon experiment van de BBC lees je hier.

Volg de BBC hier op Mastodon om hun ervaringen met het gedecentraliceerde platform te volgen.

Gerelateerd