Van tweets naar toots: Mastodon Webinar op 26 maart

In het licht van de recent gestarte eXit strategie organiseert PublicSpaces op dinsdag 26 maart een Mastodon Webinar. Hierin wordt uitgelegd hoe je als publieke organisatie een soepele overgang maakt naar het decentrale sociale media platform Mastodon. Schrijf je in!

Het sociale media landschap blijft veranderen. Na veel kritiek en ophef over X/Twitter sta je als publieke organisatie voor de uitdaging om een (ethische) keuze te maken en te navigeren op een nieuw platform. Met onze eXit strategie helpen we organisaties om over te stappen naar het decentrale sociale media platform Mastodon. In lijn daarvan organiseren we ook een webinar met uitleg over het overstappen, tips en tricks, en ruimte voor vragen op 26 maart van 14-16 uur.

De webinar is vooral gericht op communicatie-afdelingen en is ook open voor publieke organisaties die niet actief in het eXit-traject zitten, maar wel benieuwd zijn of plannen hebben om een overstap te maken.

Wat kun je verwachten tijdens de webinar?

  • Een how-to overstappen: Leer hoe je het beste overstapt naar Mastodon en welke je stappen daarvoor kunt nemen (en in welke volgorde).
  • Een how-to Mastodon: Leer hoe je een community bouwt op Mastodon, hoe je op Mastodon het beste te werk gaat en hoe je zoveel mogelijk mensen bereikt.
  • Persoonlijke ervaringen: Babette Knauer van de UB Rijksuniversiteit Groningen deelt haar persoonlijke ervaringen met de overstap.
  • Q&A: Je hebt de mogelijkheid om vragen te stellen over de overstap of eventuele twijfels.

Praktisch

Door: Babette Knauer & PublicSpaces

Datum: 26 maart 2024

Tijd: 14:00 – 16:00 uur

Locatie: online (link wordt gemaild voorafgaand aan de webinar)

Aanmelden kun je hier doen! We sturen je vervolgens de videolink.

In context: Het veranderende platformlandschap

De groeiende bezorgdheid van gebruikers en wetgevers over het moderatie- en privacybeleid op mainstream platforms heeft geleid tot een zoektocht naar alternatieven. Voormalig Twitter-CEO Jack Dorsey reageerde met het Bluesky-project, gericht op het ontwikkelen van een gedecentraliseerd open-source protocol voor sociale mediaplatforms, waarvan Mastodon een van de grootste concurrenten is. 

Er zijn momenteel vijf miljoen actieve gebruikers op Bluesky en negen miljoen op Mastodon. De ‘zoektocht naar de volgende Twitter’ is volop aan de gang en het kan voor organisaties ingewikkeld zijn om te beslissen hoe, of en wanneer ze hun Twitter-aanwezigheid vervangen door een alternatief. Het kiezen van een platform is slechts de eerste stap. Het wegwijs worden op een nieuw platform is de volgende uitdaging.

Bij PublicSpaces begrijpen we de complexiteit van deze overgang. We streven naar een online ecosysteem waarin gebruikers niet worden gezien als commercieel object of als bruikbare data, maar als gelijkwaardige partners, die een gezamenlijk publiek belang hebben. Het veranderen van dit ecosysteem vergt tijd, gezien de bestaande softwarecontracten en communicatiestrategieën van publieke organisaties. Maar, als het gaat om sociale media, geloven we dat de overgang veel eenvoudiger kan zijn.

Als onderdeel van onze eXit-strategie willen we publieke organisaties stapsgewijs begeleiden naar Mastodon, een alternatief dat meer in lijn ligt met publieke waarden.

Gerelateerd