Start onderzoek naar publieke waarden in ‘immersive experiences’

Want manipulatie en datamisbruik liggen op de loer...

Samen met Waag Futurelab en Rathenau Instituut zullen we in opdracht van Het ministerie van OCW en CIIIC de krachten bundelen om onderzoek te doen naar het borgen van publieke waarden in ‘immersive experiences’ (IX).

De onderzoeksvragen binnen dit project zijn onder andere:

  • Hoe kunnen publieke waarden worden geïdentificeerd en geconcretiseerd binnen IX?
  • Hoe kan CIIIC onderzoekers en ontwikkelaars van IX het beste ondersteunen om deze publieke waarden te waarborgen?
  • Welke rol kunnen een code voor publieke waarden en een zelftoets spelen in de ondersteuning van ontwikkelaars om deze publieke waarden te borgen?
  • Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen van een publieke waarden code en zelftoets voor IX ontwikkelaars?
  • Wat kan er nog meer worden gedaan om publieke waarden intergraal onderdeel te maken van de ontwikkeling van IX?

Waar gaat het CIIIC programma over?

IX wordt gezien als één van de drijfveren achter de derde grote digitale transitie. CIIIC (Creative Industries Immersive Impact Coalition) haakt in op deze trend. CIIIC is een project dat loopt van 2025 tot 2029 en richt zich op de toepassing en ontwikkeling van IX binnen cultuur, gaming, media en entertainment, evenementen, maakindustrie, gebouwde omgeving en overheidsdiensten. Het programma komt voort uit de behoefte om de creatieve industrie en contentmakers in staat te stellen om kansen rondom IX te verzilveren. Dit zal gebeuren door middel van diverse ontwikkel- en onderzoeksactiviteiten.

Publieke waarden binnen IX

Bij die toepassing en ontwikkeling van IX is het belangrijk om publieke waarden te waarborgen. PublicSpaces zal bijdragen aan die uitdaging, want manipulatie en datamisbruik liggen op de loer. Door middel van gezamenlijk onderzoek met Waag Futurelab en Rathenau Instituut zullen we onderzoeken hoe IX-toepassingen binnen het CIIIC-programma veilig en verantwoordelijk zijn.

Meer info volgt!

Gerelateerd