Foto vlnr: Cristina Anca Fodor, Roel Dobbe, Oumaima Hajri en Paul Keller

Met grote trots willen we je voorstellen aan vier nieuwe bestuursleden van Stichting PublicSpaces.

Met het vertrek van penningmeester Roel van Veggel in het voorjaar van 2022 en het aftreden van Egbert Fransen kwamen er twee posities vrij in het bestuur. Daarnaast voorzien de nieuwe statuten in een uitbreiding van het bestuur van zes naar zeven leden. Zo denken we een betere afspiegeling van competenties en sectoren te kunnen borgen. Daarmee kwam een derde positie vrij. Tot slot heeft ook Wilko van Iperen zijn positie opgegeven om ruimte te maken voor meer diversiteit en daarmee groeide het aantal vacatures tot vier. De belangstelling voor deze vier vacante posities was zowel kwalitatief als kwantitatief bijzonder groot. Uiteindelijk is de keus als volgt gemaakt.

Naast de huidige bestuursleden:

  • Voorzitter Geert-Jan Bogaerts (VPRO)
  • Secretaris en tijdelijk vervangend penningmeester Johan Oomen (Instituut voor Beeld & Geluid)
  • Algemeen bestuurslid Marleen Stikker (Waag) tot 1 november 2022 waargenomen door Bart Tunnissen (Waag)

Komen er vier nieuwe bestuursleden bij.
Even voorstellen:

Cristina Anca Fodor

Cristina Anca Fodor is van huis uit taalwetenschapper. Ze neemt haar liefde voor taal ook overal mee naartoe – als het gaat om les geven, wetenschappelijk onderzoek, of communicatie verzorgen bij een telecomgigant, een museum of een fonds. Ze is opgegroeid in heuvelachtig Transsylvanië, onder het communisme, zonder TV, interrail of disco’s, en geloofde later in internet als een democratiserende force for good. Ze maakt zich de laatste tijd zorgen over de staat van de wereld en vindt dat het inmiddels tijd is voor een eerlijker en transparanter internet. Ze leest, luistert, leidt en leert, en daarmee vermaakt ze zich eindeloos. 

Roel Dobbe

Roel Dobbe is sinds eind 2022 bestuurslid van PublicSpaces. Hij is tevens universitair docent bij Techniek, Bestuur en Management aan de TU Delft. Daar is hij verantwoordelijk voor het ontwikkelen van integrale methodes voor het duiden van de sociale en milieu-implicaties van data-gedreven en algoritmische systemen. Veel van zijn onderzoek is transdisciplinair (samen met maatschappelijke organisaties) en vindt voornamelijk plaats in de energiesector, publieke diensten en gezondheid. Roel woonde 8 jaar in de VS waar hij ook werkte op het grensvlak van onderzoek, beleid en belangenbehartiging omtrent de opkomst van kunstmatige intelligentie, als technologie en als onderdeel van de politieke economie van grote techbedrijven.

Oumaima Hajri

Oumaima Hajri (rechts) – Foto door Jimena Gauna op de PublicSpaces conferentie 2022

Oumaima Hajri is docent-onderzoeker bij Kenniscentrum Creating 010 aan de Hogeschool Rotterdam. Zij doet onderzoek naar de verantwoorde toepassing van artificiële intelligentie (AI) door onder andere te kijken naar ethiek en wetgeving. Zij werkt in een RAAK-publiek onderzoek met mediaorganisaties en hogescholen aan het onderzoeksproject "Designing Responsible AI for Media Applications" (DRAMA). Daarnaast geeft zij les bij de opleiding Applied Data Science & AI en is mede-verantwoordelijk voor de module "Responsible Technology".

Verder is zij momenteel onderdeel van het eerste cohort van de MSt AI Ethics & Society aan the University of Cambridge waar zij zich vooral richt op de sociaal-maatschappelijke impact van AI. Zij is in het bijzonder geïnteresseerd in hoe (politieke) machtsstructuren de ontwikkeling van AI beïnvloeden, door zowel de historische context als verschillende toekomstscenario’s van AI te analyseren. Zij behaalde een MSc in Data Science and Society aan de Universiteit Tilburg in 2021 en een BSc Internationale Betrekkingen aan de Vrije Universiteit Amsterdam in 2019.

Paul Keller

Paul Keller is oprichter en director of policy bij Open Future, de Europese denktank for the open movement. Paul heeft meer dan 20 jaar ervaring als media-activist, open policy lobbyist en systeemarchitect met als doel om toegang tot kennis en cultuur te verbeteren. Voordat hij Open Future oprichtte was Paul mededirecteur van Kennisland, een Amsterdamse denktank die zich bezighoudt met vraagstukken op het gebied van de kenniseconomie. Voordat hij in 2007 bij Kennisland kwam, werkte Paul bij Waag als hoofd van het Public Research programma.

Paul is president en een van de oprichters van de COMMUNIA Association for the public domain en research fellow bij het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam.

Tussen 2015 en 2019 heeft Paul leiding gegeven aan COMMUNIA's en Europeana's belangenbehartiging met betrekking tot het auteursrecht in de richtlijn voor de digitale interne markt. In deze functies heeft hij bijgedragen aan een aanzienlijke verbetering van een aantal bepalingen in de richtlijn, waaronder de bepalingen over de bescherming van het publieke domein, de toegang tot werken buiten de handel en de controversiële nieuwe regels voor online platforms.

In 2005 richtte Paul Creative Commons Nederland op, waar hij tot 2018 als publieke projectleider fungeerde. Van 2013 tot 2018 was hij lid van de Raad van Bestuur van Creative Commons International.

Samen met Alek Tarkowski en Sophie Bloemen publiceerde Paul in 2019 a Vision for a Shared Digital Europe, een alternatieve digitale beleidsvisie voor Europa.
[Foto door Giorgos Gripeos]

De nieuwe bestuursleden worden vandaag op 13 september voorgesteld aan de partners van PublicSpaces.