[Click here for English]

Stichting PublicSpaces is een unieke coalitie van verschillende publieke organisaties, zoals publieke omroepen, erfgoed-instellingen, festivals, bibliotheken, musea en onderwijs.

Onder de paraplu van PublicSpaces werken deze organisaties samen aan een oplossing voor een gemeenschappelijk probleem: voor hun communicatie, informatie en mediacirculatie zijn ze grotendeels afhankelijk zijn van Big Tech en hun platformen. Deze zijn primair gedreven door commerciële belangen en gaan dus niet uit van publieke waarden, zoals privacy, autonomie en transparantie. Lees meer over deze waarden in het PublicSpaces manifest. Lees meer over onze Missie, Visie en Strategie op de homepage van PublicSpaces.

We ontplooien verschillende activiteiten om zo een digitaal ecosysteem te bouwen gebaseerd op publieke waarden. Van wekelijkse blogposts en een jaarlijkse conferentie om de bewustwording rondom het probleem te vergroten, tot praktische hulp voor publieke organisaties in de vorm van de Digitale Spoelkeuken of werken we samen aan een eerlijker internet met verschillende organisaties in projecten als Proof of Provenance. Daarnaast bouwen we het netwerk steeds verder uit, zowel nationaal en lokaal als ook op Internationaal en Europees vlak, zoals in de SDEPS coalitie (Shared Digital European Public Sphere). Hoe meer partners, hoe groter de slagkracht!

Team

Het team van PublicSpaces bestaat op dit moment uit bestuursvoorzitter en oprichter Geert-Jan Bogaerts, CTO Toon Toetenel, Chief Community Björn Wijers, Programmamanager Leonieke Verhoog en redactiestagiair Joost de Graaf. Daarnaast worden we ook bijgestaan door verschillende mensen van partnerorganisaties, die ook werktijd bijdragen aan PublicSpaces.

Geert-Jan Bogaerts is de oprichter en voorzichter van PublicSpaces en Hoofd Innovatie en Digitale Media van de VPRO,  verantwoordelijk voor bouw en onderhoud van alle digitale uitingen van de omroep, en het creatieve proces dat daaraan vooraf gaat. Verder was hij Chef Internet bij de Volkskrant. Ook doceerde hij aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en de School voor Journalistiek in Utrecht. Hiervoor was hij journalist en editor en woonde meerdere jaren in het buitenland.


PublicSpaces programmamanager Leonieke Verhoog wandelt al zo’n 15 jaar rond in het digitale cultuur landschap en zou zichzelf voorheen techno-optimist noemen. Ze maakt gebruik van de kracht en de vrijheid van het internet om de online en offline wereld met elkaar te verbinden, creatieve dingen te maken en mensen bij elkaar te brengen. Ze kreeg een wolk van een dochter en werkte als freelance digital storyteller voor o.a. Museum De Lakenhal, het NFF en Cinekid. Daarnaast is ze adviseur bij de digitale cultuur regeling van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en is ze lid van het Raad van Advies van het Instituut voor Beeld en Geluid. 


Toon Toetenel is ondernemer en helpt organisaties, omroepen en uitgeverijen bij het verkennen van technologievraagstukken en het ontwikkelen van digitale producten en diensten. Het gebruik van open source-software en het toepassen van open standaarden vormt hierbij vaak het uitgangspunt.


Björn Wijers (~336ppm) helpt onder de naam Burobjorn.nl al meer dan vijftien jaar organisaties bij het realiseren van ideeën en wensen met Open Source software development, Open Standaarden en Interaction Design. Daarbij streeft hij naar betaalbare, veilige, toegankelijke, gebruiksvriendelijke, privacy-vriendelijke, soevereine en duurzame oplossingen. Björn maakt zich al enige tijd sterk voor eerlijker auteursrecht en meer privacy bewustzijn. In 2020 gedurende de Covid-19 pandemie, heeft hij samen met Bèr Kessels vc4all.nl opgezet. Een online privacy-vriendelijk, gratis toegankelijk beeldbellen platform op basis van de opensource software Jitsi om met vrienden en familie in contact te blijven.


Joost de Graaf studeerde Datafication and Digital Literacy aan de Rijksuniversiteit Groningen en is oprichter van Programmeren Proberen, een bedrijf dat lespakketten aanbied aan basisscholen en BSO’s waarin kinderen kennismaken met programmeren en robotica op een toegankelijke manier. Hij is met name geïnteresseerd in de sociale en politieke gevolgen van moderne technologie en schreef zijn masterscriptie over de mobiliserende werking van complottheorieën op sociale media.

 

Vacatures

Bekijk hier alle vacatures.

Bestuur

 • Marleen Stikker — founder and director of Waag
 • Egbert Fransen — founder and director of Pakhuis de Zwijger (link in Dutch)
 • Wilko van Iperen — head of Digital at BNN-VARA
 • Johan Oomen  (secretary)— manager R&D at the Netherlands Institute for Sound and Vision
 • Roel van Veggel  (treasurer)— independent adviser and manager
 • Geert-Jan Bogaerts  (chair)— initiator of PublicSpaces, head of Innovation & Digital Media at VPRO

Raad van Advies

 • Babette Aalberts — Media lawyer in Amsterdam
 • Ouke Arts — strategy consultant at Thaesis Consultancy
 • Marco Derksen — advisor on digital transformation (link in Dutch)
 • José van Dijck — Distinguished university professor at Utrecht University, specialized in media studies and digital societies
 • Bart Jacobs — professor of computer security at Radboud University in Nijmegen and chairman of the Privacy by Design Foundation
 • Eric Kluitenberg — theorist and writer on culture, media and technology
 • William Uricchio — professor of comparative media studies at MIT, founder & principal investigator of the MIT Open Documentary Lab
 • Ethan Zuckerman – Professor at the University of Massachusetts at Amherst and founder of the Institute for Digital Public Infrastructure

Contact

Neem hier contact op met Stichting PublicSpaces.