[Click here for English]

Stichting PublicSpaces is een unieke coalitie van verschillende publieke organisaties, zoals publieke omroepen, erfgoed-instellingen, festivals, bibliotheken, musea en onderwijs.

Onder de paraplu van PublicSpaces werken deze organisaties samen aan een oplossing voor een gemeenschappelijk probleem: voor hun communicatie, informatie en mediacirculatie zijn ze grotendeels afhankelijk zijn van Big Tech en hun platformen. Deze zijn primair gedreven door commerciële belangen en gaan dus niet uit van publieke waarden, zoals privacy, autonomie en transparantie. Lees meer over deze waarden in het PublicSpaces manifest.

We ontplooien verschillende activiteiten om zo een digitaal ecosysteem te bouwen gebaseerd op publieke waarden. Van wekelijkse artikelen en een jaarlijkse conferentie om de bewustwording rondom het probleem te vergroten, tot praktische hulp voor publieke organisaties in de vorm van de Digitale Spoelkeuken of werken we samen aan een eerlijker internet met verschillende organisaties in projecten als Proof of Provenance. Daarnaast bouwen we het netwerk steeds verder uit, zowel nationaal en lokaal als ook op Internationaal en Europees vlak, zoals in de SDEPS coalitie (Shared Digital European Public Sphere). Hoe meer partners, hoe groter de slagkracht!

Team

Het team van PublicSpaces bestaat op dit moment uit Directeur Jantien Borsboom, Projectleider Wouter Tebbens, Redacteur Laura Krabbe, CTO Toon Toetenel, Chief Community Björn Wijers, Projectleider Paulien Dresscher en Producent Emma Yedema. Daarnaast worden we ook bijgestaan door verschillende mensen van partnerorganisaties, die ook werktijd bijdragen aan PublicSpaces.

Jantien Borsboom is directeur van PublicSpaces. Ze zet zich al langere tijd in voor een eerlijke digitale samenleving. In het verleden werkte Jantien voor verschillende culturele instellingen waar ze digitale projecten leidde, vaak met een kritische insteek. Zo richtte ze het DigiLab op bij de Bibliotheek Midden-Brabant, een plek voor kennismaking met en kritische gesprekken over nieuwe media en nieuwe technologie. Ook ontwikkelde ze KennisCloud: een hybride community platform voor kennisdeling en samenwerking rondom maatschappelijke vraagstukken. Jantien heeft een sterke interesse in de mogelijkheden van de digitale wereld, specifiek in de grens tussen digitaal en fysiek en hoe deze in elkaar overlopen. Ze verbindt graag ideeën, mensen, projecten en organisaties aan elkaar om samen de toekomst vorm te geven.


Wouter Tebbens is projectleider en adviseur bij PublicSpaces. Hij heeft verschillende waardengedreven startups geleid, van het Free Knowledge Institute in Amsterdam en de Free Technology Academy in Europa tot The Online Meeting Cooperative – meet.coop internationaal, van de cooperatieve cloud CommonsCloud.coop tot de cooperatie femProcomuns in Barcelona. De laatste twintig jaar heeft hij zich ingezet voor een open en vrij internet en de commons als perspectief voor sociaal-economische vernieuwing. Hij heeft onderzoek gedaan naar online platformen en een “human centric digital age”, duurzame en open business modellen voor missiegedreven collectieven, hij geeft daarover les en adviseert organisaties. Hij houdt ervan samen met mensen dingen te realiseren. Met zijn ingenieursachtergrond denkt hij na over processen en effectief samenwerken in een netwerkomgeving. Kijkt graag met een internationale blik naar de wereld.


Toon Toetenel is ondernemer en helpt organisaties, omroepen en uitgeverijen bij het verkennen van technologievraagstukken en het ontwikkelen van digitale producten en diensten. Het gebruik van open source-software en het toepassen van open standaarden vormt hierbij vaak het uitgangspunt.


Björn Wijers (~336ppm) helpt onder de naam Burobjorn.nl al meer dan vijftien jaar organisaties bij het realiseren van ideeën en wensen met Open Source software development, Open Standaarden en Interaction Design. Daarbij streeft hij naar betaalbare, veilige, toegankelijke, gebruiksvriendelijke, privacy-vriendelijke, soevereine en duurzame oplossingen. Björn maakt zich al enige tijd sterk voor eerlijker auteursrecht en meer privacy bewustzijn. Niet alleen in zijn werk maar ook als onbezoldigd bestuurslid van Vereniging Open Nederland, NLUUG en als Chapter Lead van Creative Commons Nederland streeft Björn het in de praktijk brengen van publieke waarden na. 

Binnen PublicSpaces heeft Björn de rol van ‘Chief Community’. In deze rol is hij o.a. verantwoordelijk voor "De Digitale Spoelkeuken" aanpak, het ondersteunen van de PublicSpaces partners, onderhouden van de contacten binnen & buiten het PublicSpaces netwerk en het mede-programmeren van de PublicSpaces conferentie.


Paulien Dresscher werkt als onafhankelijk curator, adviseur en onderzoeker op het gebied van cultuur en digitale media. Ze is momenteel hoofd Digitale Cultuur van het Nederlands Film Festival en adviseur bij ITGWO en het SIDN fonds.
Voor PublicSpaces treedt ze op als projectleider van Living Lab Open Cultuurdata en is de lead van de jaarlijkse PublicSpaces conferentie. In het verleden was zij onder meer hoofd MediaLab van Cinekid en als docent Digitale Cultuur en Media Filosofie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht en de Willen de Kooning Academie in Rotterdam.


Emma Yedema studeerde New Media and Digital Culture aan de Universiteit van Amsterdam en verrichte onderzoek naar politieke gemeenschappen in de digitale sfeer, publieke waarden en online platformen, in het bijzonder hoe gedecentraliseerde platformen duurzaam kunnen groeien. Ze is actief op alle mogelijke social media platformen, maar wil zich inzetten om het internet en technologie af te stemmen op de belangen van de mens.


Laura Krabbe is schrijver en eindredacteur, heeft een achtergrond in Antropologie en Nederlandse letterkunde en is managing editor van het platform Minimal Collective. Ze schrijft graag over technologie, kunst en muziek, gedreven door een kritische houding. Met argwaan observeert ze de razendsnelle ontwikkelingen binnen technologie. Moeten we ChatGPT wel willen als onze nieuwe tekstschrijver? Hoe houden we alles democratisch, eerlijk en open zonder volledig overgeleverd te zijn aan big tech? Voor PublicSpaces laat ze progressieve stemmen aan het woord en zet koplopers van de missie in de schijnwerpers om een tegengeluid te bieden en te inspireren. Hierbij houdt ze nauw contact met alle coalitiepartners en organisaties die bijdragen aan de missie van PublicSpaces.


Ran Hunfeld is sinds maart 2023 CFO bij PublicSpaces. Het is momenteel zijn derde project, naast het schrijven van software en het opstarten van een stokerij. Hij is een man met vele passies en is zijn actieve leven zo'n veertig jaar geleden begonnen met financiën en het ontwikkelen van software, en sinds 2016 met het distilleren van jenever, wodka en gin. Naast deze passies houdt Ran van koken, lezen (en schrijven 😉 ) en muziek maken, het liefst samen met anderen.


 

Vacatures

Bekijk hier alle vacatures.

Bestuur

 • Marleen Stikker — founder and director of Waag
 • Johan Oomen  (secretary & interim treasurer)— manager R&D at the Netherlands Institute for Sound and Vision
 • Geert-Jan Bogaerts  (chair)— initiator of PublicSpaces, head of Innovation & Digital Media at VPRO
 • Paul Keller – Co-Founder and Policy Director at Open Future
 • Oumaima Hajri – Researcher Responsible Applied AI | MSt AI Ethics & Society at Cambridge
 • Roel Dobbe – Assistant Professor at TU Delft | Technology, Policy and Management
 • Cristina Anca Fodor – Head Of Communications Fonds Podiumkunsten
 • (Read more about our new board members here)

Raad van Advies

 • Babette Aalberts — Media lawyer in Amsterdam
 • Ouke Arts — strategy consultant at Thaesis Consultancy
 • Marco Derksen — advisor on digital transformation (link in Dutch)
 • José van Dijck — Distinguished university professor at Utrecht University, specialized in media studies and digital societies
 • Bart Jacobs — professor of computer security at Radboud University in Nijmegen and chairman of the Privacy by Design Foundation
 • Eric Kluitenberg — theorist and writer on culture, media and technology
 • William Uricchio — professor of comparative media studies at MIT, founder & principal investigator of the MIT Open Documentary Lab
 • Ethan Zuckerman – Professor at the University of Massachusetts at Amherst and founder of the Institute for Digital Public Infrastructure

Contact

Neem hier contact op met Stichting PublicSpaces.